Zo herken je een vitamine B12-tekort

Een belangrijke vitamine.

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine. Zo speelt deze voedingsstof een rol bij het functioneren van je zenuwstelsel en de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor. Het is daarom belangrijk om de symptomen hiervan te kunnen herkennen en te weten wanneer je risico loopt op het ontwikkelen van een tekort.

Tekort

Je kunt een vitamine B12-tekort krijgen als je een veganistisch dieet volgt of als vegetariër niet genoeg eieren of zuivelproducten eet om aan je vitamine B12-behoeften te voldoen. Daarnaast kun je een tekort krijgen als je één van de volgende aandoeningen hebt:

  • Chronische maagvliesontsteking
  • Pernicieuze anemie
  • Ziekte van Crohn
  • Coeliakie
  • Bacteriële overgroei
  • Parasitaire infectie
  • Aandoeningen aan je immuunsysteem, zoals de ziekte van Graves of lupus

Lees ook: 10 Dingen waar je op moet letten als je voedingssupplementen koopt

Symptomen 

Ook bepaalde maagzuurremmers, H2-blokkers en diabetesmedicijnen kunnen zorgen voor een tekort. Dit komt doordat ze de opname van vitamine B12 verstoren. Een tekort aan deze vitamine herken je aan de volgende symptomen:

1. Je voelt je moe en zwak
Als je een tekort hebt aan vitamine B12, maakt je lichaam niet voldoende rode bloedcellen aan. Deze cellen transporteren zuurstof door je lijf. Krijgen je cellen niet voldoende zuurstof, dan heeft dat een effect op je energiepeil.

2. Je voelt je duizelig en hebt ademtekort
Door het tekort aan zuurstof in je bloed, kun je last hebben van duizeligheid en ademtekort als je een vitamine B12-tekort hebt. Deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, dus het kan een goed idee zijn ze te bespreken met je huisarts.

3. Bleke of gelige huid
Mensen met een vitamine B12-tekort hebben vaak een bleke of gelige huid. Ook hun oogwit is wat gelig. Dit gebeurt als het tekort aan deze vitamine voor problemen zorgt bij de productie van rode bloedcellen. De rode bloedcellen die je beenmerg produceert, zijn in dat geval zo groot dat ze moeilijk door je beenmerg komen.

De vergrote rode bloedcellen zijn eveneens zeer zwak, waardoor ze gemakkelijk afbreken. Dit alles maakt dat er minder van deze cellen in je lichaam circuleren, waardoor je huid een wat bleke kleur krijgt. Doordat er naar verhouding meer bilirubine in je lichaam aanwezig is, oogt je huid wat gelig.

4. Stemmingswisselingen
Een tekort aan vitamine B12 kan zorgen voor hoge homocysteïne niveaus in je lijf. Dit aminozuur kan de signalen van en naar je brein bemoeilijken, waardoor je stemming gemakkelijk kan omslaan. Dit is echter verleden tijd als je weer voldoende vitamine B12 in je lichaam hebt.

5. Pijnlijke tong
Een vitamine B12-tekort kan zorgen voor een pijnlijke, rode en gezwollen tong. Ook kan je tong glad aanvoelen door het verdwijnen van de kleine bobbeltjes waarin je smaakpapillen zich bevinden. Er zijn mensen die last krijgen van een branderig en stekend gevoel in hun mond. Heb je hier last van, dan is het een goed idee om te checken of je een vitamine B12-tekort hebt.

6. Prikkend en tintelend gevoel
Als je zenuwen aangetast raken door een langdurig tekort aan vitamine B12, kun je dat ervaren als een prikkend en tintelend gevoel. Dit gevoel kan echter ook optreden bij andere gezondheidsklachten, dus het hoeft niet per se te duiden op een vitamine B12-tekort.

7. Wazig of gestoord zicht
Als de zenuwen naar je ogen zijn aangetast door een vitamine B12-tekort, kun je last krijgen van een wazig of gestoord zicht. Hoewel je hier misschien van schrikt, kan deze klacht gemakkelijk worden verholpen door extra vitamine B12 te nemen.

8. Je mobiliteit verandert
Als je langere tijd een vitamine B12-tekort hebt, kunnen je zenuwen beschadigd raken en kun je problemen krijgen met je evenwicht en coördinatie.

9. Hoge lichaamstemperatuur
Hoewel deze klacht vrij zeldzaam is, zijn er mensen die een normale lichaamstemperatuur kregen nadat ze weer voldoende vitamine B12 in hun lichaam hadden.

Wat betekent dit?

Zorg vooral als vegetariër en veganist voor voeding die verrijkt is met vitamine B12 of neemt een goed supplement. Hetzelfde geldt voor iedereen die last heeft van de genoemde aandoeningen in dit artikel. Heb je één van bovengenoemde klachten, dan is het raadzaam je bloed te laten onderzoeken op een vitamine B12-tekort.

Bron: Annemiek – Puur Figuur | Beeld: Kinga Cichewic

Laatste nieuws