5 Tips voor een betere balans tussen werk en privé

Hou het in evenwicht.

5 Tips voor een betere balans tussen werk en privé

Lange werkdagen, sporten, je gezin onderhouden en ook nog met vrienden afspreken. Veel mensen vinden dit lastig te combineren. Snappen we! Daarom vijf tips om wat meer balans tussen je werk en privéleven te krijgen. 

1. Niemand is perfect 

Hoe graag je werk en privéleven gescheiden wil houden, het kan wel eens voorkomen dat je tijdens je vakantie gebeld wordt door kantoor. En soms moet je dit telefoontje toch echt beantwoorden. Enne, wedden dat je soms ook aan het Facebooken bent tijdens werkuren. Niemand is perfect. Af en toe is het oké om werk en privé te mixen. 

Lees ook: Dit gebeurt er als je met een positieve instelling naar werk gaat

2. Maak een planning 

Uit onderzoek is gebleken dat we ons beter aan onze voornemens houden als we ze opschrijven. Wil je voor een bepaalde tijd iets gedaan hebben? Schrijf dit op, zodat je er aan herinnerd wordt. 

3. Geef je grenzen aan

Heb je een planning gemaakt om werk en privé in de toekomst gescheiden te houden? Breng je collega's op de hoogte. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet meer op je werkmail reageert tijdens het weekend. Ging je eens per week lunchen met een vriendin die toevallig om de hoek werkt? Geef aan dat je niet meer uitgebreid kunt lunchen tijdens kantooruren of spreek na je werk af. 

4. Vraag om hulp 

Hoeft niet zo officieel te zijn als het klinkt. Maar vraag je privé-omgeving of ze je op de vingers willen tikken als je in je vrije tijd weer eens je werkmails checkt. Of vraag aan je collega's of ze je eraan kunnen herinneren dat het al 18 uur is, zodat je op tijd weggaat en dat ene sportlesje kunt pakken. 

5. Zelfreflectie 

Maak elke maand tijd voor een zelfreflectie. Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe kun je dit beter aanpakken, zodat je een nog betere balans tussen werk en privé creëert. 

Carriere
  • HLN.be, NINA
  • One Fine Day