Wat je het beste kunt doen bij het opvolgen van een sollicitatiegesprek 

Maar ook: wat je vooral níet moet doen.

Heb je net een leuk sollicitatiegesprek gehad en ben je er zeker van dat je de job wilt? Dan kan het goed zijn om na het gesprek even wat van je te laten horen. Maar hoe laat je weten dat je geïnteresseerd bent, zonder te eager over te komen? Dit kun je het beste wel en niet doen bij het opvolgen van je sollicitatie.

To do: heb geduld

“Er zit een dunne lijn tussen initiatief tonen bij een eerste opvolging na een sollicitatiegesprek en aan de andere kant te veel contact zoeken”, verklaart loopbaancoach Toni Frana aan Well+Good. “Werkgevers hebben het druk. Ze doorzoeken waarschijnlijk honderden sollicitaties en interviewen meerdere sollicitanten voor meerdere functies.” Ze drukt mensen daarom op het hart om rekening te houden met de drukke schema’s van werkgevers.

To do: lees de vacaturetekst nogmaals

Het kan goed uitpakken om na een gesprek contact op te nemen met de werkgever. Maar neem voordat je dat doet de vacaturetekst nog eens door. Het kan bijvoorbeeld dat de werkgever daarin duidelijk vermeldt dat het bedrijf het niet waardeert als er na een sollicitatiegesprek gemaild of gebeld wordt.

To do: op het juiste moment mailen

In menig vacaturetekst staat aangegeven tot wanneer er gesolliciteerd kan worden. Frana raadt aan om één à twee weken na het verstrijken van die datum contact op te nemen met het bedrijf voor een follow-up. Daarnaast raadt recruitmentmanager Bergin Sullivan aan om iets te zeggen als: ‘Ik hoop dat u mijn gretigheid en volharding kan waarderen.’ Ook kun je tijdens het opvolgen van de sollicitatie vermelden dat je erg geïnteresseerd bent in de baan en dat je daarom contact opneemt. Zeker ook doen: vragen naar de volgende stap in het sollicitatieproces.

To do: stuur een bedankje

Leuk sollicitatiegesprek gehad? Stuur daarna dan even een bedankje in de vorm van een mail. Dit is dé manier om contact te houden en om alvast te werken aan een goede band. Stuur de mail het liefst binnen 24 uur na het gesprek en bedank degene met wie je het gesprek hebt gehad voor de kans. Daarnaast kun je nog iets noemen wat je over het bedrijf hebt geleerd en hoe jouw ervaring daarbij aansluit. Pas echter op dat het geen tweede sollicitatiebrief wordt. Keep is short, is key.

To do: houd het professioneel

Een opvolging is vrij lastig als je solliciteerde via een online portaal. Via LinkedIn kun je gelukkig vrij makkelijk achterhalen wie je moet benaderen voor de opvolging. Vind je wel een e-mailadres, maar weet je niet zeker of het de juiste persoon is om te mailen? Benoem dat dan ook in je mail. Benader in ieder geval nooit iemand via haar of zijn social media, want dat is echt not done.

Not to do: te veel mailtjes sturen

Je zet jezelf niet in goed daglicht als je een werkgever bestookt met e-mailtjes. Sullivan raadt dan ook aan om twee opvolg-berichtjes te sturen. “Een gelijk na het gesprek – dat bedankje – en de ander misschien een week erna.” Krijg je geen reactie op je follow-ups? Stuur dan niet nóg een mailtje. In veel gevallen weet het bedrijf je echt wel te vinden als ze je in dienst willen nemen.

Not to do: het persoonlijk opvatten

Als je veel moeite hebt gedaan voor die ene job, is het behoorlijk frustrerend om niets te horen, maar je kunt dit beter niet persoonlijk opvatten. Je bent immers al uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dus de werkgever heeft in ieder geval gedacht dat je geschikt bent voor de baan. Je kunt het dan beter laten gaan en je focussen op een andere (droom)baan.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws