Hoort je huid ’trekkend’ aan te voelen wanneer je het net hebt gereinigd? 

Als je huid na het reinigen bijna te schoon aanvoelt, is de kans groot dat je verkeert reinigt. 

Je huid kan heel wat schade oplopen als je het niet op de juiste manier reinigt. Van verstopte poriën tot het ontstaan van onzuiverheden. Voelt jouw skin na het reinigen brandschoon en trekkerig aan? Dan reinig je je gezicht waarschijnlijk niet op de juiste wijze.

Strak gevoel

Ten onrechte denken veel mensen nog altijd dat het normaal is dat je huid 'strak' aanvoelt na een evening cleanse. Uit onderzoek van het huidverzorgingsmerk CeraVe blijkt dat 30 procent van de mensen ervan overtuigd is dat de huid strak hoort aan te voelen na het reinigen. Maar dit is helemaal niet het geval.

Esthetisch deskundige Dr. Ifeoma Ejikeme wil benadrukken dat de huid niet strak of pijnlijk hoort te voelen na een cleanse. Het hoort juist fris en schoon aan te voelen. “Het strakke gevoel kan een teken zijn dat de huidbarrière is aangetast”, vertelt ze aan Stylist.

Beschadigde huidbarrière

Voelt je huid na het reinigen te schoon en trekkend aan? Dan gebruik je waarschijnlijk het verkeerde product, namelijk een die je gezicht stript van natuurlijke oliën en waarmee de huidbarrière wordt aangetast. “De huidbarrière onderhoudt de waterbalans en voorkomt dat ongewenste bacteriën en andere ziekteverwekkers de huid binnendringen”, weet Dr. Ejikeme. “Je kunt je huid effectief reinigen met producten die de huidbarrière ondersteunen. Kies dus voor cleansers die de huid niet strippen.”

Niet alleen verkeerde reinigingsmiddelen kunnen de huid strak doen aanvoelen. Ook wanneer je je gezicht schoonmaakt met te warm water kan dit gebeuren. Volgens experts is lauwwarm water het beste voor je night time ritual.

Kies daarnaast ook voor huidreinigingsproducten met skin boosting ingrediënten. Zo ondersteunen ingrediënten als ceramides, vitamine E en kamille de beschermende functie van de huidbarrière. Zorg er ook voor dat je je huid op de juiste manier wast. Gebruik dus schone handen en spoel je huid goed af nadat je de cleanser gebruikte. Wrijf je huid daarna niet droog – want dit kan irritatie veroorzaken – maar dep met een zachte handdoek.

Bron: Stylist | Beeld: Tomaz Barcellos

Laatste nieuws