Op deze ene manier kun je collega’s beter niet aanspreken

Al maken we ons er toch al snel schuldig aan. 

In stressvolle tijden is het belangrijk om altijd de juiste toon aan te slaan tegen collega’s, ook wanneer het allemaal even niet zo lekker loopt. Pas daarom op dat je niet op de volgende manier tegen je collega’s spreekt.

Verzoeken doen

'Ik wil dat je…' is een veelgebruikte manier om tegen collega's te praten. Vooral wanneer mensen werk proberen te verdelen of verzoeken willen doen. Chances are dat je je er zelf ook schuldig aan maakt. Toch blijkt dit niet de beste manier van communiceren te zijn. Zo stellen experts dat er een betere manier is om werk te delegeren.

Met ‘Ik wil dat je…’ kan het werk alsnog naar behoren uitgevoerd worden, maar je snoert daarmee wel iemand (sneller) de mond. Een verzoek als deze laat geen ruimte voor een mening van een ander, stelt organisatiepsycholoog Laura Gallaher. “Wanneer je ‘Ik wil dat je …’ zegt, wordt dit eerder geïnterpreteerd als ‘er is geen ruimte voor een gesprek”, vertelt ze aan HuffPost. Ook als iemand denkt een effectievere manier te hebben, zal diegene eerder geneigd zijn hierover te zwijgen.

Betere formulering

Wat je dan beter kunt zeggen als je graag wilt dat iemand iets oppakt? Gallaher oppert dat je dan gaat voor ‘Ik zou graag willen dat je X doet. Wat vind je ervan?’. Deze formulering creëert volgens de organisatiepsycholoog juist ruimte voor input.

Met name degenen die leidinggevende functies bekleden zouden er goed aan doen om dergelijke verzoeken vaker op deze manier te brengen. Gallaher merkt op dat waardevolle feedback anders onderdrukt kan worden. Het kan daarom soms zelfs beter zijn om eerst naar de mening van een collega te vragen. Ze suggereert daarbij om de situatie voor te leggen, zonder meteen een eigen oplossing te geven. “Dit is het probleem dat we willen oplossen. Hoe denk jij dat we dit het beste kunnen doen”, is een manier om dat te doen.

Bron: Huffpost | Beeld: Christin Hume

Laatste nieuws