Het belastingseizoen is weer aangebroken: hier moet je op letten tijdens je aangifte

Vanaf vandaag kun je je belastingaangifte over 2020 doen.

belastingseizoen

Vanaf 1 maart kun je er weer mee aan de slag: de belastingaangifte over 2020. Het is altijd al opletten geblazen als je je inkomstenbelasting indient, maar door het behoorlijk bewogen coronajaar is dat nu extra belangrijk.

Belastingaangifte

Voor veel mensen is het vaste prik om in maart hun inkomstenbelasting in te dienen. Ja, ook in april kun je je aangifte nog doen, maar wie het toch wel vervelende klusje voor april afrondt, krijgt nog voor 1 juli bericht of er sprake is van een teruggave - of juist niet.

Om je te helpen met je aangifte heeft de Belastingdienst vaak al veel gegevens voor je ingevuld. Het is dit jaar echter nog belangrijker om deze gegevens goed te checken. Door corona is er voor velen namelijk het een en ander veranderd.

Veranderingen

Heleen Bisschoff-Moonen van de Belastingdienst noemt als voorbeeld een betaalpauze voor de hypotheek. “Misschien heb je een betaalpauze voor je hypotheek gekregen. Kijk dan goed of de vooraf ingevulde gegevens overeenkomen met het overzicht van je hypotheekverstrekker", vertelt ze aan NOS.

Ze wijst er ook op dat voor sommigen de steunmaatregelen rond corona al ingevuld zijn, terwijl dat voor anderen niet zo is. Dit dubbelchecken kan dus geen kwaad.

Ook raadt Bisschoff-Moonen aan om de aangifte zo snel mogelijk in te vullen als je een ondernemer bent die hard is getroffen door de crisis. “Als je in 2020 een negatief inkomen had, dan verrekent de Belastingdienst dat met je inkomen van de drie voorgaande jaren en kun je mogelijk geld terugkrijgen."

Kom je er niet uit?

Als je zelf toch moeite hebt met het invullen van de aangifte, dan is er geen man overboord. De Belastingdienst staat klaar om je vragen te beantwoorden via de website, social media of de telefoon. Het is altijd beter even te bellen met een vraag, dan op de gok je gegevens verkeerd in te vullen.

Carriere
  • Tips en Weetjes
  • iStock