Wat je nu vast kunt doen om te voorkomen dat de zomertijd je slaapritme verstoort 

Binnenkort gaat de zomertijd weer in.

zomertijd slaapritme

Het ingaan van de wintertijd verloopt vaak erg soepel. Lekker, dat extra uurtje. De zomertijd is echter een ander verhaal. Is jouw slaapritme helemaal van de hobbel na de invoering van de zomertijd? Dan kun je de volgende handelingen vast uitvoeren om de transitie zo smooth mogelijk te maken.

Pas je slaaproutine van tevoren aan

Geef de zomertijd niet de gelegenheid om jouw slaapritme te verstoren door het tijdsverschil voor te blijven. Het is lastig om in een nacht opeens een uur slaap in te leveren, dus doe dit in etappes. Ga een week voor de zomertijd ingaat elke dag een kwartier eerder naar bed en sta een kwartier eerder op. Hierdoor zal het tijdsverschil veel minder effect op je hebben.

Maak van slaap deze week nog meer een prioriteit

Niemand hoeft ons te vertellen dat slaap onze prioriteit hoort te hebben. Toch gebeurt het vaak genoeg dat we op slaap inleveren. Redenen hiervoor lopen uiteen: van drukke werkschema’s tot series bingen. Maak van slaap toch écht je prioriteit een week voor de zomertijd op zondag 28 maart ingaat. Doe je dat niet? Dan begin je de zomertijd wellicht al met een slaaptekort, waardoor het nog lastiger is om aan de tijdsverandering te wennen.

Wat te doen nadat de nieuwe tijd ingaat?

Bovenstaande tips kunnen je voorbereiden voor de zomertijd ingaat, maar ook na het ingaan van de nieuwe tijd zijn er dingen die je kunt doen om beter te dealen met het tijdsverschil:

Ga zoveel mogelijk naar buiten

Laat de tijd het ’s ochtends toe? Maak dan een wandeling, zodat je meteen wat zon kunt opnemen. Daglicht helpt je lichaam om het circadiaanse ritme weer op orde te krijgen.

Zorg voor een donker huis

Je hoeft natuurlijk niet in een pikkedonker huis te werken, maar het kan wel beneficial zijn om wijs met licht in huis om te gaan. Dim felle verlichting een uur voordat je gaat slapen, zodat je lichaam als het ware vast een seintje krijgt dat het bijna bedtijd is.

Wees lief voor jezelf

Bovenstaande tips kunnen je helpen om makkelijker en sneller aan de nieuwe tijd te wennen, maar het blijft nu eenmaal een verandering. Voor de een is de nieuwe tijd geen biggie en voor de ander duurt het wat langer om eraan te wennen. Welke optie ook van jou op toepassing is, wees lief voor jezelf. En onthoud: uiteindelijk krijg je je slaapritme wel weer op de rit.

Misschien ook voor jou:
Dit is waarom je kunt dromen over iemand die je jaren niet hebt gezien
Lifestyle
  • Mind Body Green
  • Vlada Karpovich