Dit zijn de tepelkwaaltjes waar je ooit eens last van kunt krijgen

Vaak zijn de kwaaltjes onschuldig.

Lees ook

Of je vriendinnen ook haar op hun tepels hebben? Het is een vraag die je niet zomaar stelt tijdens een etentje. En dat terwijl het zeker geen taboe moet zijn om hierover te praten. Toch snappen we dat je je misschien eerst liever even inleest over bepaalde zaken. Bijvoorbeeld welke tepelkwaaltjes relatief gezien best veel voorkomen. Wij zetten ze op een rijtje.

Ingetrokken tepels

Ingetrokken tepels zijn platte of naar binnen staande tepels en kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Van ingetrokken tepels hebben de meeste mensen geen last, maar voor vrouwen die er last van hebben, kan borstvoeding geven lastig zijn. Vaak worden mensen geboren met ingetrokken tepels, in dit geval komt het door te korte melkorganen in de melkklieren. Soms kan het daarentegen ook 'opeens' ontstaan. Word je plotseling wakker met ingetrokken tepels en zijn ze ook gevoelig? Dan is het verstandig om even langs de dokter te gaan.

Tepels waar vocht uitkomt

Wanneer een vrouw zwanger is geweest is het normaal dat de borsten wat melk lekken. Sowieso is tepelafscheiding vaak onschuldig. Het komt regelmatig voor dat er bij vrouwen wat vocht uit één of beide tepels komt. Dit kan ook weer het gevolg zijn van een verandering in de hormoonhuishouding. Is de vloeistof wit of helder? Dan komt het meestal door hormonale schommelingen die de melkklieren aan het werk zetten. Tepelafscheiding kan melkachtig, gelig, beige of doorzichtig zijn. Bloederige tepelafscheiding is niet normaal, dus breng in dat geval een bezoekje aan de huisarts. Bloed en etter kunnen namelijk wijzen op een ontsteking.

Pijnlijke, geschaafde of droge tepels

Je kunt weleens last hebben van je tepels omdat de huid wat droog is, bijvoorbeeld na een rondje hardlopen. Sportbeha’s zijn niet altijd even lief voor je boobs en kunnen flink schuren. Gelukkig kun je deze schuurplekken wel voorkomen. Gebruik een crème of vaseline en smeer dit op je tepels, of kies voor een huidvriendelijke tape waarmee je je tepels afplakt.

Bultjes op de tepel

Heb je je ooit afgevraagd wat die bultjes zijn rond je tepels? In ieder geval niets om je zorgen over te maken. De bultjes zijn de klieren van Montgomery en zitten op je tepelhof. Ze scheiden een olie-achtige substantie uit die ontsmettend werkt. Hierdoor blijft de huid lekker soepel. Van deze soort ‘afscheiding’ merk je meestal niets. Een wit bultje kun je zien als er een kliertje verstopt raakt. Hieruit kan wat talg komen, maar dit is niet schadelijk. Meestal trekt zo’n bultje vanzelf weer weg. Pulk er dan ook vooral niet aan!

Ongevoelige of overgevoelige tepels

In de ene tepel zit meer gevoel dan in de andere. Het kan prima zijn dat je vriendinnen supergevoelige tepels hebben, terwijl jij er niet warm of koud van wordt wanneer ze worden aangeraakt. Sommige mensen hebben simpelweg last van overgevoelige tepels en andere mensen van ongevoelige. Maak je hier in elk geval geen zorgen over, want dit verschilt per persoon en het zegt verder niets over de gezondheid van je borsten.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook