Say what?! Videobellen kan vermoeiend zijn voor je hersenen

En dat heeft dus ook gevolgen voor hoe je je voelt.

Videobellen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dat te lang naar je scherm kijken niet goed is voor je ogen, dat wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat videobellen hier ook nog eens een schepje bovenop doet? Zo kan beeldbellen namelijk erg vermoeiend zijn voor je hersenen.

Onderzoek

Uit onderzoek van Specsavers is namelijk gebleken dat maar liefst 53 procent van de Nederlanders zeer vermoeid is na een dag met (veel) videocalls. Daarnaast geeft 33 procent aan dat ze last hebben van hun ogen en 21 procent geeft aan vaak hoofdpijn te krijgen.

Hoe dit komt? “Dit wordt mede veroorzaakt doordat het beeld dat je ziet en het geluid dat je hoort vaak niet helemaal gelijk lopen, en je hersenen constant hard moeten werken om deze informatie juist te verwerken”, legt Nathan van der Stoep, onderzoeker en Universitair Docent Psychologische Functieleer aan de Universiteit Utrecht, uit.

Vertraging

Normaal gesproken voegen de hersenen wat je ziet en hoort samen. Zo 'weten' je hersenen dus dat iets bij elkaar hoort als het beeld en het geluid synchroon lopen, wat normaal gesproken ook zo is. Bij videobellen verloopt dat net iets anders. Dit komt omdat er vaak een vertraging tussen het beeld en geluid zit, wat voor problemen kan zorgen. Zo geeft een op de vijf Nederlanders aan dat ze zich hierdoor lastig op een belletje kunnen concentreren. Ai!

Volgens Van der Stoep kan het in een videocall weleens gebeuren dat de mondbewegingen die je ziet en het geluid dat je hoort, niet synchroon lopen. Enne, dat kan voor enige verwarring zorgen. “Hierdoor krijgen je hersenen conflicterende informatie binnen. Als gevolg zijn je hersenen constant aan het herkalibreren, wat betekent dat ze de informatie kloppend proberen te maken. Je ‘weet’ immers dat wat je ziet en hoort bij elkaar horen. Ook al is de vertraging in een videocall meestal gering en heb je dit vaak niet eens door, kan het je hersenen veel moeite kosten om deze koppeling te maken.”

Extra hard werken

Je hersenen moeten daarnaast ook extra hard werken doordat de ruimtelijke informatie ontbreekt. Bij een face-to-face gesprek leggen je hersenen direct een link tussen persoon en stem. Hierbij hoor je dus waar het geluid in de ruimte vandaan komt. Bij een videogesprek is dat anders. Hierbij ontbreekt namelijk deze informatie, omdat al het geluid uit één speaker komt en je iedereen recht voor je ziet. Zeker tijdens een call met een grote groep, waarin je niet iedereen kent, kost het je hersenen meer moeite om de juiste link tussen stem en persoon te maken.

Tips

Wat je kunt doen om je ogen wat meer rust te geven en die vermoeidheid te voorkomen? “Probeer niet te lang te videobellen of klap het scherm af en toe even dicht, dat is zowel voor de ogen als de hersenen geen overbodige luxe. Hiermee geef je je zintuigen even rust”, adviseert Van der Stoep.

“Of doe je meetings eens telefonisch, op de ‘ouderwetse’ manier, terwijl je buiten een rondje wandelt. Zo kun je lekker om je heen kijken in plaats van naar je scherm en krijg je ook een goede portie frisse lucht”, vult Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers, aan.

Bron: Specsavers | Beeld: iStock

Laatste nieuws