doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Ai: groeiend aantal ondernemers zoekt hulp vanwege financiële problemen 

Een groot deel van hen kan niet meer alleen uit de problemen komen. 
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
geldproblemen

Je hoofd als ondernemer boven water houden wordt moeilijker en moeilijker. Het kabinet heeft nog altijd geen concrete datum wanneer een groot deel van de ondernemers kun zaak weer mag openen. En dat leidt tot zorgen en financiële problemen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Ondernemers zoeken hulp

Een groeiend aantal ondernemers klopt aan bij de Nederlandse Schuldhulproute voor hulp, zo schrijft NOS. Op de website van de organisatie deden 12.000 ondernemers een test om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en de cijfers waren niet rooskleurig. Uit deze test bleek dat ongeveer de helft niet zonder hulp uit de financiële problemen kan komen.

Zorgen om financiën

Geldfit, een initiatief van de Schuldhulproute, kan beamen dat veel ondernemers zich zorgen maken om de financiële gezondheid. Zo vertelt Frederieke Kokol van het initiatief dat de hulplijn steeds meer belletjes krijgt. Sinds september 2020 groeide het aantal telefoontjes aanzienlijk.

“Voorheen belden vooral particulieren, nu zijn het ook ondernemers en zzp’ers. Die vragen vooral waar ze naartoe moeten voor bepaalde regelingen en hoe ze verder moeten als ze daar niet voor in aanmerking komen”, aldus Kokol. Veel ondernemers weten niet meer hoe ze hun financiële problemen moeten oplossen en bellen daarom met Geldfit.

Hulp van Zelfmoordpreventie

Geldfit adviseert de bellende ondernemers zo goed mogelijk en krijgt hulp van 113 Zelfmoordpreventie. In deze moeilijke tijden worden gesprekken steeds zwaarder en het komt voor dat iemand het niet meer ziet zitten. “Zo vertelde een ondernemer dat ze een einde aan haar leven wilde maken. Mijn collega heeft het gesprek in goede banen proberen te leiden. Gelukkig liet de ondernemer na het gesprek weten dat het allemaal weer iets behapbaarder was geworden. Maar bij die collega heeft het er wel ingehakt.”

Wat voor veel ondernemers ook niet meehelpt is dat veel loketten niet open zijn. De drempel om hulp te zoeken wordt daarom hoger, vermoedt Kokol. Ook is het voor veel ondernemers niet duidelijk waar ze moeten aankloppen voor hulp. Kokol licht toe dat de hulp in Nederland versnipperd is. “Voor de ene hulp moet je bij het ene loket zijn en voor de andere weer bij een ander loket.”

Heb jij ook hulp nodig? Of vermoed je dat iemand in jouw buurt financiële problemen heeft? Je kunt de hulplijn van de Nederlandse Schuldhulproute bereiken op 0800-8115.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');