7 tips hoe je met stress op het werk kunt omgaan

Simple, yet effective.

stress op het werk

Er zijn zoveel onderzoeken gevoerd naar stress onder werknemers, maar eigenlijk hebben we hier helemaal geen onderzoek voor nodig. We wéten dat stress op de werkvloer een ding is. Het is bijna een gegeven dat we hier allemaal een keer mee te dealen krijgen. Hoe we er dan het beste mee om kunnen gaan? Wij geven enkele tips.

Leer om nee te zeggen

Zeker als je net ergens werkt, kan het moeilijk zijn om nee te zeggen. Je bewijsdrang, maar ook je toewijding vinden het lastig om een taak niet aan te nemen als iemand daarom vraagt. But think about it: veel stress wordt veroorzaakt omdat je te veel hooi op je vork hebt. Ook kan het dat je niet genoeg tijd hebt om je goed te focussen op de taken die je al had.

Vind je nee zeggen verdraaid lastig? We get it, want zeg maar eens nee tegen je baas. Probeer een verzoek van een baas of collega dan anders te benaderen. Laat hem of haar weten aan welke projecten je momenteel bezig bent, die ook al jouw tijd en aandacht nodig hebben. Nu je baas hiervan op de hoogte is, kun je vragen welke case je even in de wacht kunt zetten, zodat je je kunt focussen op de nieuwe opdracht.

Roddel niet mee

Hoe sappig een roddel ook kan zijn, probeer je hier niet in te mengen. Niet alleen slokt het tijd en leidt het je af, maar het creëert ook drama op de werkvloer. In het ergste geval zorgt het voor ruzie. Hier wil je geen deel van uitmaken. Je hebt betere dingen te doen.

Achterhaal wat echt belangrijk is

Het is belangrijk om elke dag even stil te staan bij de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Doe het maar meteen even. Waarschijnlijk denk je dan aan je lief, je familie, misschien een huisdier en toffe dingen waar je privé mee bezig bent, zoals bijvoorbeeld een huis kopen. De kans is groot dat werk niet in dit rijtje belangrijke dingen valt.

Het kan stressvol zijn als jij om een bepaalde opdracht op het werk strijdt en deze niet krijgt. Het is niet leuk, zeker niet. Maar waarschijnlijk denk je op je tachtigste niet: had ik die opdracht maar gekregen, ik zou dan een veel gelukkiger leven hebben geleid.

Schrijf drie belangrijke dingen voor de volgende dag op

Aan het einde van de werkdag zijn velen blij als ze de laptop dicht kunnen klappen. Probeer dit alleen niet te snel te doen en sta even stil bij de dingen die morgen gedaan moeten worden. Schrijf de drie belangrijkste dingen op. Je sluit de dag af met een goed gevoel en weet de volgende dag precies wat je moet doen.

Maak een korte wandeling

Ben je in de gelegenheid om even de benen te strekken tijdens het werk? Maak hier dan dankbaar gebruik van. Vijf minuten is genoeg. Zo neem je even pauze van het werk en kun je daarna geconcentreerder verder werken. En uiteraard doe je ook je lichaam hier een plezier mee, want continu zitten is voor niemand goed.

Focus op je ademhaling

Ben je behoorlijk gestrest, maar heb je het zo druk dat je niet even achter je bureau vandaan kunt? Adem dan een paar keer diep in en uit. Zoiets simpels kan je meteen ietsjes beter doen voelen. Is dat toch niet genoeg? Probeer dan ook een van deze ademoefeningen.

Sta eerder op

Zet je wekker een half uur eerder, zodat je je ochtend rustig kunt beginnen. Als het op het werk al chaotisch genoeg is, kun je op deze manier in ieder geval ongehaast aan je dag beginnen. En wat je ook doet: snooze niet. Het verandert je mindset, want je stelt de verantwoordelijkheden die jij voor de dag hebt als het ware uit.

Carriere
  • Lifehack
  • iStock