Uitgelekte versoepelingen rondom coronamaatregelen toch uitgesteld

Morgen zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge weer een persconferentie geven.

Lees ook

De 'nieuwe' maatregelen waren nog niet officieel bevestigd, maar velen maakten zich al op voor de heropeningen van de terrassen en het afschaffen van de avondklok. Tot nu toe bleken uitgelekte plannen immers altijd doorgevoerd te worden. Toch lijkt het erop dat het demissionair kabinet deze versoepelingen niet per 21 april gaat doorvoeren.

Uitgestelde versoepelingen

Nu het betere weer voor de deur staat, snakken mensen naar versoepelingen. De parken zitten met zonnig weer tjokvol met mensen en daarom deden burgemeesters van de vier grote steden al een dringende oproep: laat de terrassen weer opengaan. Zo kunnen mensen zich meer verspreiden in de buitenlucht en kunnen horecaondernemers hun verliezen hopelijk verzachten.

“Het is niet meer uit te leggen dat mensen wel op een kleedje met een fles rosé op het gras gaan zitten, maar dat de horeca de terrassen niet mag openen”, liet Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb via zijn woordvoerder al weten aan omroep Rijnmond. In uitgelekte plannen werd gesproken over versoepelingen per 21 april, maar dat is nu in elk geval met een week uitgesteld.

Plannen voor de zomer

De versoepelingen waren onderdeel van een pakket dat voor een zomer zonder al te strenge maatregelen moest zorgen. Morgen zouden demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge deze versoepelingen dan aankondigen. De Jonge liet gisteren echter al weten dat hij de verwachtingen over de versoepelingen wilde “temperen”. Het lijkt erop dat De Jonge erop hint dat de versoepelingen niet per 21 april in zullen gaan, maar mogelijk bieden de besmettingscijfers een week later meer ruimte voor versoepelingen.

Gemengde reacties

In de zorg overheerst vooral de opluchting nu de versoepelingen per 21 april van de baan zijn. Ad Melkert, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zegt dat het “hartstikke nodig” is om versoepelingen uit te stellen. “Het is alle hens aan dek in de ziekenhuizen”, vertelt hij. In Nederlandse ziekenhuizen blijft de bezetting ook nog altijd hoog.

Koninklijke Horeca Nederland is veel minder blij met het nieuws en omschrijft het als “een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers.” Ook volgens Udo Delfgou van branchevereniging INretail is de teleurstelling groot bij winkeliers. “Zeker omdat er hoop was”, aldus Delfgou.

Persconferentie

Morgen vindt er weer een persconferentie plaats. Rutte en De Jonge zullen dan bekendmaken wat er na 20 april staat te gebeuren. Echt grote versoepelingen hoeven we in elk geval niet te verwachten.

Bron: Tips en Weetjes, NOS, omroep Rijnmond | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook