Zo werk je samen met je beste vriend(in) zonder de vriendschap te verpesten 

Een aantal waardevolle handvaten.

samenwerken met vriendin

Er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om het goed te kunnen vinden met collega’s. Met een vriend of vriendin samenwerken klinkt in dat geval als een goed idee, maar het kan ook behoorlijk tricky zijn. Hoe je de werkrelatie met je bestie aangaat zonder de vriendschap te verpesten? Wij geven een aantal tips.

Risico

Met een goede vriend gaan samenwerken heeft z’n voordelen en z’n nadelen. “Als de zakelijke onderneming niet slaagt, kan dit de vriendschap onder druk zetten”, waarschuwt Sherad Dewedi, managing partner bij Shenward Chartered Accounants tegenover Metro UK.

Spreek verwachtingen uit 

Voor je in zee gaat met een vriendin is het belangrijk om duidelijk te zijn over de samenwerking. “Bespreek van tevoren jullie idealen en kom met duidelijke verwachtingen”, adviseert commercieel directeur Gary Hemmings. Zorg er daarnaast voor dat jullie duidelijke plannen hebben over jullie rol in het bedrijf en hoe jullie er op professioneel gebied voor elkaar gaan zijn.

“Hoewel jullie beste vrienden kunnen zijn, betekent het niet dat jullie elkaars beste zakenpartner zijn”, vertelt ervaringsdeskundige Lucy Cohen, die een bedrijf startte met haar beste vriendin. “Het ergste is als jullie samen aan iets beginnen en jullie daarna constant op jullie hoede moeten zijn. Op het werk wil je net zo capabel zijn als wanneer jullie op een vriendschappelijke manier bij elkaar zijn.” Om die reden is het zo ontzettend belangrijk dat jullie van tevoren verwachtingen uitspreken.

Blijf kritisch

Het is makkelijk om bepaalde verwachtingen van een vriendin te hebben, maar ga nergens vanuit. Op het werk kan iemand immers een andere houding hebben dan privé. Zakenconsultant Richard Crawford-Small waarschuwt dat het soms moeilijk is om kritisch te zijn op een vriend(in). Op het werk moet je kijken naar wat het beste is voor het bedrijf en niet naar wat het beste is voor de vriendschap. En dat kan best lastig zijn.

Wees eerlijk

Samenwerken met vrienden klinkt fantastisch, maar het kan in de praktijk dus anders uitpakken. Is dat voor jou en je bestie het geval? Praat hier dan over. Hoe voel jij je er bijvoorbeeld bij als je vriend(in) de promotie krijgt waar jij al die tijd op aasde? “Laat negativiteit je niet kwellen”, adviseert businesscoach Oona Collins. “In deze fase is het belangrijk om de tijd te nemen om jullie visie hierop te evalueren.” Je kunt in dit geval het beste buiten werk het gesprek aangaan. Juist omdat jullie vrienden zijn, kunnen emoties hoop oplopen en dan wil je je niet op de werkvloer bevinden.

Houd jullie sociale leven gescheiden

Probeer op het werk als een collega met je vriendin om te gaan. “Zorg ervoor dat je goed weet welke rol je op dat moment vervult”, raadt Hemmings aan. “Als jullie een meeting hebben, raak dan niet afgeleid door sociale plannen die jullie hebben.” Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Bespreek werk niet als jullie ’s avonds lekker aan het borrelen zijn.

Carriere
  • Metro UK
  • Younger