Aha! Met deze tips netwerk je als een pro in tijden van een pandemie

Vier tips die je verder op weg kunnen helpen om je doelen te verwezenlijken.

Lees ook

Netwerken voor de pandemie was een stuk eenvoudiger. Je ging naar evenementen of je ontmoette 'toevallig' iemand die in jouw sector zit in de kroeg. Op dit moment werken de meesten nog steeds vanuit huis. Enne, op afstand je professionele netwerk onderhouden én uitbreiden is toch een stuk lastiger. Daarom een paar tips hoe je tijdens de pandemie kunt netwerken.

1. Weet wat je doel is

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over hoe en waarom je je netwerk wilt uitbreiden. “Netwerken is op dit moment niet organisch. Je loopt niet zomaar iemand tegen het lijf op een cocktailparty”, geeft Tiffany Dufu, auteur van Drop the Ball: Achieving More by Doing Less, toe. Zodra je weet wat je doel is, kun je je netwerkstrategieën en je aanpak op maat maken.

2. Wees actief op social media

Het is belangrijk om consistent online aanwezig te zijn. Waarom vraag je je misschien af? Omdat we in een digitale wereld leven en iedereen met wie je (professioneel) contact hebt, jou kan (en waarschijnlijk zal) googelen. “Het is belangrijk dat je probeert om je imago en je berichtgeving op Instagram, Twitter en/of LinkedIn consistent te houden, waardoor je beter bij potentiële connecties zal blijven hangen.”

3. Benut je persoonlijke netwerk

Het kan ongemakkelijk aanvoelen om een oude collega te benaderen die je al vijf jaar niet meer hebt gesproken, maar het betekent niet dat het te laat is om deze connectie nieuw leven in te blazen. Volgens de auteur zou het je zelfs kunnen verbazen hoeveel mensen blij zouden zijn als ze iets van je horen.

“Dit is het moment om terug te gaan naar mensen met wie je in het verleden hebt samengewerkt en een aantal van die relaties nieuw leven in te blazen. Het is veel makkelijker als je al een verleden met iemand hebt”, aldus Dufu.

4. LinkedIn is je beste vriend

Het afgelopen jaar kwam misschien niet heel erg positief uit de bus, maar de pandemie heeft er wél voor gezorgd dat het makkelijker is om een connectie met iemand te maken. Voorheen sprak je waarschijnlijk in real life met iemand af. Dit betekende vaak ook dat je moest reizen om elkaar te ontmoeten, maar ook dat je een koffietentje moest uitzoeken en geld besteedde aan die veel te dure latte. Het resultaat? Je was zo twee uur kwijt aan één connectie. Terwijl je nu makkelijker een zoom-meeting van 15 à 20 minuten kan voorstellen, wat voor velen gemakkelijker is om ja tegen te zeggen.

“Dit is echte een geweldige kans voor mensen die hun netwerk proberen uit te breiden. Je kunt nu veel sneller iemand bereiken, die je voorheen niet had kunnen bereiken.”

Bron: PureWow | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook