Weer borrelen op het terras en einde avondklok: dit verandert er vandaag

Deze versoepelingen gaan vandaag in.

Borrelen op het terras, winkelen zonder afspraak en naar buiten zonder rekening te hoeven houden met een avondklok. Vanaf vandaag is het weer mogelijk. De versoepelingen werden vorige week al aangekondigd door demissionair premier Mark Rutte, maar wij zetten ze nog graag een keer op een rijtje.

Terrassen open

Hoewel de druk op de zorg nog steeds erg groot is, gaan er vandaag een aantal versoepelingen in. Iets waar velen naar uit keken was de heropening van de terrassen. Na een sluiting van bijna een half jaar is het vandaag zover en mogen de terrassen heropenen.

Een diner buiten de deur zit er echter nog niet in, want de horeca moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo mogen terrassen alleen open tussen 12.00 en 18.00 uur. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten (eventueel ter plekke) reserveren. Er mogen maximaal twee mensen aan een tafeltje zitten, tenzij iedereen uit hetzelfde huishouden komt. De tafeltjes moeten daarnaast 1,5 meter uit elkaar staan, of er moet een scherm tussen staan. Tot slot mogen er per terras maximaal vijftig mensen plaatsnemen.

Einde avondklok

Ook komt er na ruim drie maanden een einde aan de avondklok. Sinds vanochtend 4.30 uur is de restrictie verleden tijd. Vanaf nu mogen we dus weer dag en nacht de straat op.

Winkelen zonder afspraak

Winkelen wordt vanaf vandaag ook een stuk makkelijker. Click en collect of vier uur van tevoren een shopafspraak maken is — bij de meeste winkels — verleden tijd. Wel zijn er regels verbonden aan het spontane shoppen. Kleine winkels mogen twee klanten per verdieping toelaten, grotere winkels hebben een maximum van één klant per 25 vierkante meter.

Omdat de heropening van de winkels een spannende stap is, doet het kabinet een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om de uitvoering in goede banen te leiden. Winkeliers en verenigingen moeten daarom helpen met de handhaving in winkels. Ook zijn zij ervoor verantwoordelijk dat klanten 1,5 meter afstand houden, er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel zijn en iedereen een mondkapje draagt.

Overige versoepelingen

Naast winkels mogen ook warenmarkten weer volledig open, mits er afstand wordt gehouden. Thuis mogen we vanaf vandaag weer twee gasten per dag ontvangen. Er mogen honderd mensen worden uitgenodigd voor een uitvaart. Tot slot mogen theorie-examens voor het rijbewijs weer doorgaan.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws