Good to know: dit is wanneer je een herbruikbaar mondkapje moet vervangen

Zelfs als je 'm zo voorzichtig mogelijk wast, is zo'n mondkapje geen eeuwig leven beschoren.

mondkapje

Sinds afgelopen weekend moeten we er weer aan geloven en is de mondkapjesplicht terug. Velen kiezen voor een herbruikbare variant, die je na het wassen opnieuw kunt dragen. En hoewel dat handig klinkt, gaat een herbruikbaar mondkapje niet eeuwig mee.

Mondkapjesplicht

De afgelopen tijd hoefde je alleen een mondkapje te dragen in het ov of bij de huisarts, maar sinds 6 november moet dat weer in alle publieke binnenruimtes. Denk aan de supermarkt, winkels, bibliotheek, kapper en het gemeentehuis. Grote kans dat jij nog wel een herbruikbaar mondkapje hebt liggen, maar is die eigenlijk nog wel goed?

In principe gaat een herbruikbaar mondkapje maandenlang mee, maar je kunt hem niet oneindig hergebruiken. Hoe lang een mondkapje meegaat, hangt van een aantal factoren af. Safe Save, het bedrijf waar koningin Máxima ook een mondkapje van droeg, belooft ‘duizend wasbeurten’ voor hun neopreen mondkapjes. Het materiaal is dan ook een belangrijke factor. Waar je mondmasker ook van is gemaakt, zodra hij niet meer goed schoon wordt na een wasbeurt of wanneer hij zichtbaar beschadigd of versleten raakt, moet je hem toch écht weggooien.

Mondkapje bewaren

Tot slot nog een aantal tips om zo lang mogelijk plezier te hebben van je herbruikbare mondkapje. Was ze na elk gebruik op minimaal 60 graden. We snappen dat je niet iedere dag een was draait, en al helemaal niet voor één mondkapje, daarom is het handig om er meerdere te hebben. Hoe je je mondkapjes bewaard heeft ook invloed. Wanneer je ze in een tas of broekzak propt, gaan ze waarschijnlijk minder lang mee. Doe je ze in een schoon zakje of bakje? Het mondmasker komt op die manier met veel minder bacteriën in aanraking. Dan heb je er veel langer plezier van!

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock