Ai: dit is het effect dat migraine op je leven kan hebben 

Migraine kan niet afgedaan worden als een zware hoofdpijn.

Heb je nog nooit last gehad van migraine? Lucky you. Heeft 'die hoofdpijn' je echter weleens geveld? Dan weet je dat het niet 'alleen maar' een zware hoofdpijn is. Een migraine eist z'n tol van je lichaam, maar beïnvloedt ook op meer manieren dan je lief is je leven.

Oorzaak migraine

Naast een verschrikkelijke hoofdpijn die aanvoelt alsof het nooit meer over gaat, zijn er meerdere symptomen die op migraine kunnen wijzen. Denk aan misselijkheid, overgeven, gevoelig zijn voor licht of geluid en verandering in zicht.

Waar migraine vandaan komt verschilt per persoon. Zo kunnen hormonale schommelingen migraine triggeren, maar ook alcohol, cafeïne, stress en niet genoeg slaap kunnen zorgen voor aanvallen. Werken of naar sociale aangelegenheden gaan, zit er op dat moment niet in. Zelfs uit bed komen kan dan een opgave zijn. “Migraine beïnvloedt ons hele sociale leven, of het nu gaat om werk, school, het sociale leven of het gezinsleven”, vertelt Dr. Noah Rosen, directeur aan het Northwell Headache Center aan Self.

Op de volgende manieren kan migraine je leven beïnvloeden:

Carrière

“Migraine kan iemands werkleven op verschillende manieren beïnvloeden”, vertelt Dr. Rosen. Als je last hebt van hoofdpijnaanvallen of misselijkheid zul je minder productief zijn dan normaal – als je überhaupt op dat moment nog werk kunt verrichten.

Maar soms kan ook het werk datgene zijn dat migraine triggert. “Het is moeilijk om gezond te zijn in een ongezonde omgeving”, stelt Dr. Rosen. Zo ziet hij regelmatig dat kantoren niet zijn voorzien van een goede luchtcirculatie of temperatuurbeheersing. En wat dacht je van verlate pauzes of blootstelling aan stress? Ook die zaken kunnen migraine veroorzaken.

Relaties

Iemand die met een migraine op bed ligt, zal feestjes of andere sociale events aan zich voorbij laten gaan. Dus ook dates of afspraken met vrienden worden door migraine door de neus geboord. En hoewel vrienden het vaak wel begrijpen (‘Neem alle rust die je nodig hebt en dan spreken we een andere keer af), weten dates niet altijd goed hoe ze hiermee om moeten gaan. “Romantische relaties komen misschien wel het meest in gevaar door migraines, omdat mensen niet weten hoe ze moeten reageren als iemand uren of zelfs dagen voor zichzelf nodig heeft”, aldus Dr. Rosen.

Mentale gezondheid

Ook op je mentale gezondheid kan migraine een grote impact hebben. Ten eerste is er dat bezwarende gevoel dat mensen kunnen ervaren als ze weer niet in staat zijn om te werken of om naar die ene afspraak te gaan. Mensen voelen zich hierdoor onbetrouwbaar en dat is slecht voor iemands zelfbeeld.

Ten tweede kan het ook een gevoel van onrust meebrengen. Die migraineaanval gaat toch niet toeslaan tijdens de bruiloft van mijn beste vriendin? Of tijdens de werkmeeting waar je écht bij moet zijn? Daarnaast ontstaat die anxiety ook omdat mensen zich vaak niet begrepen voelen. Zo zijn doktoren lang niet altijd in staat om te vertellen wat de oorzaak van de migraine is en mensen die die pijn nooit hebben ervaren weten niet altijd hoe serieus migraine genomen moet worden.

Ermee dealen

Helaas is er geen cure voor deze chronisch aandoening. Mensen met migraine moeten leren hoe ze ermee omgaan en accepteren dat het verschillende aspecten in hun leven kan beïnvloeden. Dat klinkt best uitzichtloos en daarom wil Dr. Rosen benadrukken om een goede coping strategie te ontwikkelingen. “Leer om lief en vergevingsgezind voor jezelf te zijn, dat is essentieel!”

Bron: Self | Beeld: iStock

Laatste nieuws