Deze stap in je skincare routine mag je eigenlijk niet overslaan 

Het kan een grote negatieve invloed op je huid hebben. 

skincare

Na een lange dag of nacht is het fijn om je huid te kunnen voeden met de ingrediënten die het nodig heeft. Hoe een huidregime eruitziet, dat verschilt per persoon. Al is er een ding dat we allemaal eigenlijk niet mogen overslaan tijdens onze skincare routine.

UV-stralingen 

Voedende crèmes zitten vandaag de dag vol met actieve stoffen die fijne lijntjes tegengaan en die je huid elastisch houden. Maar al die complexe ingrediënten hebben weinig zin als je je huid niet beschermt tegen de zon en UV-straling.

Ook als de zon niet schijnt, kunnen UV-stralingen je huid beschadigen. En dat is iets dat we allemaal best weten. Of we onze huid ook elke dag voorzien van een beschermende crème? Dat dan weer niet. Door geen zonnebrand op te nemen in je skincare routine, zal je huid veel eerder tekenen van veroudering tonen. Je beschermt je huid immers niet tegen de schadelijke straling.

Veroudering

“De meeste tekenen van vroegtijdige veroudering worden veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan de zon”, vertelt dermatoloog Shawnda Dorantes aan She Finds. “Naarmate we ouder worden, worden de collageen- en elastinevezels van onze huid van losser. UV-stralingen versnellen dit proces echter en beschadigen die vezels.” Zonnebrand is volgens de dermatoloog het middel dat het proces vertraagt en het effect van de zon op onze huid vertraagt.

Die tekenen van veroudering kunnen zich uiten in zonnevlekken op de huid, ongelijkmatige pigmentatie, roodheid, fijne lijntjes, rimpels en een ruwe huid. Zonnebrand aanbrengen is daarom een must in je skincare routine.

Overige huidschade

Het kan wat overdreven voelen om zonnebrand aan te brengen in de ochtend als het buiten grijs en grauw is, iets wat zeker in ons kikkerlandje niet ongewoon is. Steeds meer onderzoeken tonen echter aan dat dagelijkse blootstelling aan de zon schade aan je huid toebrengt, ook als het bewolkt is.

Met zonnebrandcrème vertraag je niet alleen het verouderingsproces, maar je beschermt je huid ook tegen ziekten, zoals melanomen. “Je kunt het risico op huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinoom en melanomen, met 40 procent verminderen door dagelijks zonnebrandcrème aan te brengen”, weet dermatoloog Beth G. Goldstein.

Voor of na je moisturizer aanbrengen?

Aan Allure vertelt dermatoloog Sejal Shah dat je zonnebrand het beste kunt aanbrengen nadat je je moisturizer hebt aangebracht. "Wanneer een vochtinbrengende crème wordt aangebracht na zonnebrandcrème, kan dit de eigenschappen van je zonnebrandcrème veranderen", legt ze uit." Alles wat je er bovenop aanbrengt, kan de zonnebrandcrème verdunnen en de doeltreffendheid ervan veranderen.”

Beauty
  • Allure, She Finds
  • Cottonbro