Good to know: deze versoepelingen gaan vanaf volgende week in

We zetten alle versoepelingen nog eens voor je op een rijtje.

Gisteravond werd er weer een persconferentie gehouden. Had je je gedachten er niet helemaal bij of was het teveel informatie? We've got your back! Want we zetten alle versoepelingen, die op woensdag 19 mei ingaan, voor je op een rijtje.

Pauzeknop

Eindelijk weer naar de sportschool, niet meer om 18:00 uur van het terras geschopt worden en attractieparken mogen hun deuren weer openen. Dat zijn enkele van de versoepelingen die vanaf volgende week ingaan. “Maar,” zo zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie, “er kan alsnog op de pauzeknop gedrukt worden.” Mochten de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames weer stijgen, worden de versoepelingen met een week uitgesteld. Of de versoepelingen daadwerkelijk volgende week gaan gebeuren, wordt komende maandag bekendgemaakt.

Wat kunnen we dan precies verwachten? Hieronder zetten we allereerst alle versoepelingen op een rijtje.

Terrassen

Vanaf woensdag 19 mei kun je de dag fris en fruitig beginnen met een koffietje op het terras, want de terrassen mogen vanaf 6 uur ‘s ochtends open. Ben je nou niet zo’n vroege vogel en wil je liever een hapje eten op het terras. Ook dan heb je geluk, want de terrassen gaan niet meer om 18:00 uur dicht, maar om 20:00 uur. Wel geldt er een maximumaantal van vijftig personen per terras.

Sporten

De binnensportlocaties, zoals sportscholen, gaan weer open. Hierbij geldt uiteraard dat je anderhalve meter afstand moet houden, ook als je in duo’s sport. “Ook baantjes trekken in het zwembad kan weer”, aldus Rutte. Daarnaast mogen volwassenen vanaf 27 jaar weer in groepen sporten, met een maximum van dertig mensen tegelijk. Hier zijn echter nog wel wat maatregelen aan verbonden: “Geen wedstrijden, geen publiek en kleedkamers en douches blijven gesloten.”

Culturele instellingen

Culturele instellingen in de open lucht, zoals openluchttheaters, openluchtmusea en openluchtmonumenten, mogen hun deuren weer openen. Je mag hier met maximaal twee personen heen en moet verplicht reserveren. Tevens geldt een maximumaantal van dertig personen. Ook muziek- en dansscholen mogen weer aan de slag, met maximaal twee personen en een docent. (Grotere) groepslessen met mensen vanaf 17 jaar en ouder zijn niet toegestaan.

Buitenrecreatie

Vanaf volgende week kun je eindelijk weer een ritje maken in je favoriete achtbaan, een balletje slaan op de midgetgolfbaan en aapjes spotten in de dierentuin. Ook hierbij gelden de nodige voorwaarden. Zo wordt er één persoon per tien vierkante meter toegelaten. Een reservering is voor maximaal twee personen, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen. De binnenlocaties, met uitzondering van toiletten, blijven echter gesloten. “Zo is de Python-achtbaan in de Efteling dan wel open, maar de Droomvlucht niet”, verduidelijkt Rutte.

Contact beroepen

Ze moesten er behoorlijk lang op wachten, maar ook de sekswerkers mogen volgende week hun deuren weer openen. Daarmee zijn ze de laatste groep van de contactberoepen.

Reizen

Zaterdag 15 mei loopt het huidige negatieve reisadvies voor de hele wereld af. Vanaf die dag kunnen landen weer op ‘geel’ of ‘groen’ worden gezet, wat betekent dat reizen ernaartoe niet meer afgeraden wordt. Makkelijk de auto of het vliegtuig pakken is het echter nog niet. In veel landen zijn Nederlandse reizigers namelijk nog niet welkom zonder negatieve coronatest of quarantaine. Voor binnenlandse reizen met het openbaar vervoer geldt vanaf 19 mei het nieuwe advies om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen, en drukte onderweg en op stations te vermijden.

Scholen

Over twee weken wordt er een besluit genomen over het volledig openen van de middelbare scholen. Die versoepeling zou dan in de week van 31 mei moeten ingaan. Aangezien de middelbare scholen dan weer volzitten met alle leerlingen en het onmogelijk is om voldoende afstand te houden, vervalt daar de anderhalvemetermaatregel.

Zomer

“We zijn goed op weg naar een mooie zomer, maar onder voorbehoud”, sloot Rutte zijn betoog af. “Als iedereen zich aan de basisregels houdt, dan voorspel ik u dat er in de zomer weer veel kan.” Na de versoepelingen van volgende week is het uitkijken naar stap 3 van het openingsplan, die nu op 9 juni gepland staat. In deze derde stap kunnen ook de doorstroomlocaties binnen, zoals bibliotheken en monumenten, restaurants en culturele instellingen weer open zonder toegangstesten. De maatregelen voor sporten buiten en binnen worden dan ook uitgebreid en mogelijk kunnen er weer evenementen georganiseerd worden met toegangstesten. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, wordt op 1 juni bekendgemaakt.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws