3 tips om breakouts na het sporten te voorkomen

Last van puistjes op je gezicht of rug? Met deze tips kun je het voorkomen.

Sinds vorige week zijn de sportscholen weer geopend, tijd dus om je weer in het zweet te werken. Merk je alleen dat je na een goede sportsessie vaak last krijgt van puistjes op je gezicht of rug? Dit komt omdat er tijdens een work-out meer zweet én vuil in je poriën terechtkomen. Enne, je huid kan hierop reageren in de vorm van ongewenste breakouts. Hoe je dit kunt voorkomen? We geven je een aantal tips.

Acne

Puistjes worden veroorzaakt door zweet, vuil en olie die de poriën verstoppen en de groei van bacteriën bevorderen. We hate to break it to you, maar overal waar je zweet kun je puistjes krijgen. Denk aan je gezicht, onder je beha of op je rug. Laat dit je er alleen niet van weerhouden om te gaan sporten, want de meest voorkomende oorzaken van deze soort acne kun je voorkomen.

1. Gezicht

Was je gezicht voordat je gaat trainen, zodat je je huid ontdoet van bacteriën en vuil. Door het sporten openen je poriën, waardoor het makkelijker voor bacteriën en vuil is om je huid binnen te treden. Wat uiteindelijk weer voor breakouts zorgt. Daarnaast is het belangrijk om ook je make-up te verwijderen en zelfs gezichtscrèmes en zonnebrandcrème. Dit kan namelijk je poriën blokkeren, waardoor de groei van bacteriën kan toenemen. Yikes!

“De combinatie van make-up en zweet verstopt de poriën en kan zo puistjes veroorzaken”, legt dermatoloog Dr. Jeanette Graf uit aan Byrdie.

Wil je de hoeveelheid zweet en bacteriën op je huid nog meer verminderen? Dan kun je overwegen om een schone en ademende hoofdband te dragen. Vooral handig als je haarproducten gebruikt die je huid kunnen irriteren als ze tijdens het zweten op je gezicht druppelen. En vergeet ook niet om je gezicht na je work-out schoon te maken met een schone handdoek.

2. Lichaam

Net zoals je je gezicht direct moet wassen na het sporten, is het belangrijk om na het sporten te gaan douchen. Dit kan namelijk voorkomen dat bacteriën en schimmels, die de puistjes kunnen veroorzaken, op je huid blijven zitten.

“Na je training is het belangrijk om zweet en bacteriën weg te spoelen, wat uiteindelijk voorkomt dat je poriën verstopt raken”, zegt dermatoloog Dr. Dhaval Bhanusali. Geen tijd om uitgebreid te douchen? Was dan je gezicht en spoel minstens je lichaam even snel af.

3. Kleding

Daarnaast raadt Bhanusali aan om je sportkleding na elke trainingssessie te wassen. Zweterige kleding kan namelijk een broedplaats voor bacteriën en schimmels zijn. Ga trouwens voor een sportoutfit die goed ademt en goed past. Als het zweet 'vastzit' onder niet-ademende stoffen, dan kan dat leiden tot puistjes. En als je kleding te strak zit en het dus langs je huid schuurt, kunnen bacteriën en vuil in je huid worden geduwd. Dit veroorzaak irritatie, wat uiteindelijk weer voor puistjes en bultjes kan zorgen. Ai!

Bron: Byrdie | Beeld: iStock

Laatste nieuws