Onthuld: kun je beter in de ochtend of middag koffie drinken? 

Op dit tijdstip kun je het beste een bakkie doen.

koffie drinken

De een kan niet opstaan zonder een kopje bruin goud en de ander geniet in de middag het meest van koffie. Voorkeuren verschillen nu eenmaal. En hoewel de fervent koffiedrinker haar routine vast niet snel zal omgooien, waren wij benieuwd op welk moment van de dag je het beste een kopje koffie kunt drinken.

Onderzoek

Het effect van een kop koffie kan tot wel zes uur doorsukkelen. Niet zo gek dat sommigen na het avondeten echt geen koffie meer moeten drinken. Timing doet er dus toe. Wanneer iemand het beste een bakkie kan doen, verschilt echter per persoon.

Jongvolwassenen die hun prestaties een boost willen geven, kunnen het beste ’s ochtends koffiedrinken. Uit onderzoek blijkt dat dit de prestaties van jongeren kan verbeteren. Voor het onderzoek werd een groep van koffiedrinkende studenten in tweeën verdeeld. De studenten moesten twee geheugentests doen. Een om zes uur ’s ochtends en een om 2 uur ’s middags. De ene groep kreeg koffie voor het ochtendexamen en de andere groep kreeg koffie voor het middagexamen. De eerste groep bleek beter te presteren op beide tests dan de tweede groep.

Beste tijd

Voor ouderen gaat deze vlieger overigens niet op. Zij kunnen makkelijker gedurende de dag de effecten van koffie ervaren. Ouderen ervaren vaak in de ochtend tot de middag een afname in hun geheugenprestaties. Een kop koffie dertig minuten voor een test bleek hun geheugen de nodige boost te geven.

Bovenstaande zijn natuurlijk vrij algemene gegevens. Hoe laat jij echt het beste koffie kunt drinken, is erg persoonlijk. De cafeïne doet al vrij snel z’n werk nadat je het binnenkrijgt. “Je voelt je een tot zes uur na de kop koffie het alertst, of je die nu ’s ochtends of ’s middags drinkt”, vertelt diëtiste Tamar Samuels aan Huffpost. Je kunt strategisch zijn in wanneer je cafeïne neemt, zodat je het effect ervaart wanneer het jou het beste uitkomt.

Lifestyle
  • Huffpost
  • iStock