Deze verrassende voedingsmiddelen veroorzaken moeheid

We moesten even twee keer met onze ogen knipperen.

Deze verrassende voedingsmiddelen veroorzaken moeheid

Een goed gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat we goed in ons vel zitten. We hebben genoeg energie, en zijn fit. Er zijn alleen ook etenswaren die een negatief effect hebben op je energieniveau, en zelfs vermoeidheid kunnen veroorzaken. We ontdekten een aantal verrassende voedingsmiddelen in het rijtje met stiekeme energy drainers.

Koffie

Wellicht verbaasd de eerste in dit rijtje je niet, maar het blijft vervelend om te horen. We zijn gek op ons kopje koffie, maar zijn ons ook bewust dat het effect maar korte tijd duurt. De caffeine geeft je een boost, maar wanneer het is uitgewerkt daalt je energieniveau snel. Herken je het gevoel dat je nog wel een kopje lust? Dat is eigenlijk je lichaam die om nog meer cafeïne vraagt.

Noten

Een variatie van noten in je voedingspatroon heeft ontzettend veel voordelen. Ze zijn een bron van vitamines, mineralen en eiwitten. Toch is het belangrijk om er niet te veel van te eten, omdat je dan een te hoge hoeveelheid onverzadigde vetten binnenkrijgt. Het kost je lichaam veel energie om die te verwerken, waardoor je vermoeid kunt worden. Zo'n grote hoeveelheid noten heeft geen voordelen, dus dat is alleen maar zonde van je energie. Per dag is zo'n 30 gram een goede hoeveelheid om de voordelen ervan te ervaren.

Fruitsmoothies

Slecht nieuws als je graag smoothies uit de supermarkt drinkt. Ze zijn heerlijk en zien er gezond uit, maar helaas valt dit nogal tegen. Deze flesjes zitten boordevol suiker, wat je bloedsuikerspiegel ontzettend laat schommelen. En de crash die komt wanneer de suiker is uitgewerkt is precies waarom je vermoeid wordt. Ook bevatten deze smoothies niet de vezels en proteine die je nodig hebt om de dag door te komen.

Witbrood

Dat witbrood niet gezond is, heb je vast al eens eerder gehoord. Sterker nog, het eten van witbrood maakt je moe. Het is namelijk een bron van geraffineerde koolhydraten, net zoals pasta. Deze geraffineerde koolhydraten zijn veel sneller verteerbaar dan bijvoorbeeld de complexe koolhydraten uit meergranenbrood, wat betekent dat witbrood zorgt voor een snelle en korte piek in je bloedsuikerspiegel. Daarna crasht deze, net als bij fruitsmoothies, en zul je je vermoeid voelen.

Proteïnerepen

Als je graag sport, nuttig je vast weleens een proteïnereep. De fabrikanten doen ons de belofte dat we een flinke energieboost krijgen van het eten van zo'n reep, maar helaas lijkt het tegenovergestelde waar. Toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen zorgen namelijk juist voor een extra crash nadat de suikers zijn uitgewerkt. Mocht je toch houden van het gemak van zo'n proteïnereep, kies er dan eentje met zo'n kort mogelijke ingrediëntenlijst. Dit is overigens altijd een goede truc wanneer je bewerkt voedsel koopt. Met een korte ingrediëntenlijst die je begrijpt heb je de meeste grip op wat je in je lichaam stopt.

Betekent dit dat we al deze voedingsmiddelen moeten afzweren als we ons energiek willen voelen? Gelukkig niet. Je kunt nog steeds genieten van je kopje koffie of smoothie, maar doe het met mate. Vervang waar mogelijk snelle koolhydraten en suikers door voedingsmiddelen die je langer een energiek gevoel geven. Ga voor meergranenbrood in plaats van witbrood en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid nootjes. Neem gerust je kopje koffie, maar neem het niet op een lege maag. En wat betreft de smoothies? Die zou je ook heel goed zelf kunnen maken, want dan heb je zelf invloed op de ingrediënten. Wil je langer een verzadigd gevoel hebben, is het slim proteïne zoals notenboter aan je smoothie toe te voegen.

Lifestyle
  • Her
  • Pixabay