Say what? Deze 12 dingen mag je blijkbaar nooit met afwasmiddel schoonmaken

Oeps...

schoonmaken afwasmiddel

Een keuken is niet compleet zonder een fles afwasmiddel. Het krachtige goedje is niet alleen ideaal om de vuile vaat mee af te wassen, ook kun je er vlekken mee verwijderen, vloeren mee boenen en nog een tal van andere klusjes mee klaren. Toch zijn er bepaalde dingen die je nooit mag schoonmaken met afwasmiddel. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Haar

Is je haar zo vies dat je reguliere shampoo geen schijn van kans maakt? Dan is het niet zo gek dat je het met een druppel afwasmiddel probeert. Toch kun je je haar beter niet met dit keukengoedje schoonmaken. Het afwasmiddel verwijdert namelijk alle natuurlijke oliën uit je haar, waardoor je haar droger zal worden dan de Sahara. Ai…

2. Hardhouten vloeren

Je kunt keramieken tegels, vinyl en linoleum prima dweilen met een sopje van afwasmiddel. Doe 1 à 2 eetlepels in een emmer gevuld met heet water en dweil hiermee je vloer. Doe dit echter niet bij houten vloeren, die kunnen hiervan erg lelijk worden! Voor houten vloeren kun je beter kiezen voor een reinigingsproduct dat hier speciaal voor is gemaakt.

3. Vuile vaat… in de vaatwasser

Vaatwastabletten op? Vervang deze niet door afwasmiddel! De samenstelling van deze twee schoonmaakmiddelen is totaal anders, omdat de producten een geheel andere functie hebben. Afwasmiddel gaat heel erg schuimen en bubbelen, wat de vaatwasser stuk kan maken. Ook kan de vaatwasser hierdoor overlopen en veel rommel veroorzaken. De volgende keer dat je vaatwastabletten op zijn zal je toch echt met de hand moeten gaan afwassen, want daar is afwasmiddel wél heel goed in.

4. Gezicht

Ja, dit spreekt ook wel een beetje voor zich. Toch vind je op het internet soms het advies om je gezicht met afwasmiddel te wassen, bijvoorbeeld als je last hebt van acne of een vette huid. Doe dit nooit! Afwasmiddel is sterk ontvettend en kan je huid dus ontzettend uitdrogen. Het is zelfs al vrij heftig voor onze handen, dus je kunt ook beter handschoenen dragen als je gaat afwassen.

5. Vacht van je hond

Heeft je hond weer eens in de modder liggen rollen of is-ie in een vieze vijver gesprongen? Dan kan het verleidelijk zijn om ‘m eens flink schoon te maken met een paar druppels afwasmiddel. Om dezelfde reden waarom je met afwasmiddel beter niet je haar en gezicht kunt wassen, kun je dit beter ook niet gebruiken om het vachtje van je viervoeter te reinigen. De ontvettende werking van afwasmiddel is namelijk veel te hard voor de vacht van je huisdier.

6. Planten

Het internet staat vol met doe-het-zelf-formules voor insectendodende zepen. En niet voor niets: ze zijn goedkoop, veilig voor het milieu en laten geen residu achter op je planten. Voor veel mensen is afwasmiddel hierin een populair ingrediënt. Toch kun je dit beter niet doen, volgens specialisten. Afwasmiddel is niet alleen te hard om op planten te gebruiken, het werkt ook niet zo goed tegen insecten. Met een echte insectendodende zeep heb je meer kans op succes.

7. Leer

Niet alleen je huid heeft zijn natuurlijke oliën nodig, ook leer kan deze goed gebruiken. Maak je je leren schoenen, leren bank of leren tas schoon met afwasmiddel? Dan kan het maar zo zijn dat ze binnen een mum van tijd uitdrogen en barsten onder de druk. Leer kun je dus beter niet schoonmaken met afwasmiddel. Investeer daarom liever in een speciale conditioner voor leer.

8. Zijden kleding

Ai, een vlek in je zijden blouse? Blijf uit de buurt met afwasmiddel, want dit kan je mooie blouse enorm verpesten. Koop daarom liever een speciaal wasmiddel voor zijden stofjes. Was ze met de hand en laat ze plat drogen. Kies in de wasmachine het liefst voor het fijnwasprogramma.

9. Gietijzeren pan

Heb jij een mooie gietijzeren pan die je graag gebruikt? Maak deze niet schoon met afwasmiddel! Hiermee strip je de pan en dat is niet de bedoeling. Je kunt beter olie en zout gebruiken. Strooi zout in de pan en veeg dit met een keukenpapiertje weg om het aangebakken vuil te verwijderen. Gebruik daarna heet water en een zachte borstel om de pan schoon te maken. Zeep stript de pan van zijn antiaanbaklaag. Droog de pan goed af en vet hem na ieder gebruik opnieuw in.

10. Spiegels

Veel professionele glazenwassers gebruiken afwasmiddel om vuil te verwijderen dat al maanden op ramen vastzit. En niet zonder reden: het goedje werkt net zo goed op ramen als dat het doet op vuile glazen. Het brengt vuil en olie naar de oppervlakte, wat je vervolgens met wat water makkelijk kunt wegspoelen. Maar tenzij je bereid bent om je spiegels ook nog eens af te spoelen met water, kun je deze beter niet met afwasmiddel schoonmaken. Afwasmiddel kan namelijk strepen achterlaten als het niet wordt afgespoeld.

11. Auto

Velgen kun je prima schoonmaken met wat afwasmiddel, maar gebruik het niet voor je gehele auto! De lak van je auto lijkt misschien mooi stevig en glanzend, maar afwasmiddel is té strippend voor de verf. Hierdoor kan de lak dof worden en sneller beschadigen. Gebruik altijd een zeep die speciaal voor auto’s gemaakt is om je lak zo mooi mogelijk te houden.

12. Wasmachine

Het zou misschien niet in je opkomen, maar toch gebeurt het wel eens: afwasmiddel in de wasmachine. Afwasmiddel kan heel handig zijn om vetvlekken uit kleding te verwijderen, maar laat het daarbij! Je mag het echt alleen gebruiken op de vlek zelf om deze te behandelen, giet de zeep nooit zo in de wasmachine! Net als bij de vaatwasser komt er dan te veel schuim vrij waardoor je machine kapot kan gaan. Houd het dus bij een beetje afwasmiddel op een vlek en gooi het niet bij je wasmiddel.

Misschien ook voor jou:
Onthuld: dit is hoe vaak je je handdoek kunt gebruiken zonder wassen
Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • Meruyert Gonullu