Zo bescherm je je haar tegen chloor deze zomer 

Zon, zwembad en prachtig haar. 

haar beschermen chloor

Er zijn zoveel dingen die z’n tol van je haar kunnen eisen. Je stijltang, je föhn, zonlicht. Een van de grootste boosdoeners is misschien wel chloor. En nu is het niet zo dat we het wassen met dit agressieve goedje, maar zwembaden zitten er vol mee. Dit is hoe je je haar kunt beschermen tegen zwembadwater als je deze zomer een verfrissende plons wilt maken.

Hoe chloor je haar beschadigt

Van chloor weten we al dat het niet goed is voor je haar. Ook zon en zeewater hebben geen positieve werking op je haar. Combineer deze drie elementen en het is een disaster waiting to happen. “Van deze drie elementen kan je haar ontzettend droog, bros en dof worden en het kan resulteren in gespleten punten", vertelt haarspecialist Anabel Kingsley aan Standard UK.

“Een duik in chloorwater nemen en je haar daarna in de zon laten drogen, is misschien wel het slechtste dat je met je haar kunt doen. Chloor, net als Uv-stralingen, oxideert het haar.” Om die reden is het meer dan belangrijk om je haar goed te beschermen als je gaat zwemmen in chloor. Je kunt dat op de volgende manieren doen:

Maak je haar voor het zwemmen nat

Met droog haar in het zwembad springen is a big no go. Kingsley raadt aan om eerst je haar nat te maken met normaal water. “Als je haar al het water zonder chloor heeft opgenomen, zal het water met chloor minder goed worden opgenomen door je haar.” Hierdoor verklein je de kans dat je haar schade oploopt.

Draag een badmuts

Het is niet bepaald het Instagramplaatje dat je wilt schetsen, maar een badmuts is je beste vriend als je je haar echt wilt beschermen. Eentje van latex om precies te zijn. Er zal alsnog water onder de muts komen, maar het is een goede bescherming. Ga voor double protection door je haar eerst nog nat te maken voor je de badmuts opdoet.

Vind je zo’n badmuts echt geen gezicht? Dan kun je volgens Kingsley ook nog een waterproef hydraterende crème over je natte lokken aanbrengen. “Ik raad de Philip Kingsley Swimcap Cream aan, die is van oorsprong gemaakt voor het Olympisch synchroon zwemteam van de Verenigde Staten.”

Was het goed uit

Na het zwemmen wil je de chloor zo snel en zo goed mogelijk uit je lokken verbannen. “Was je haar na het zwemmen twee keer met shampoo om er zeker van te zijn dat alle chloor uit je haar is gespoeld”, raadt Kindsley aan. Ook is het volgens de haarexpert een goed idee om meer conditioner dan normaal te gebruiken om je haar te voeden.

Koop een antiklit-spray

Je manen borstelen als ze nat zijn is nooit een goed idee, maar zeker niet als ze doordrenkt zijn met chloorwater. Borstelen is dan overigens ook niet makkelijk, want het klit vaak meer als je in zwembadwater hebt gezwommen. Investeren in een antiklit-spray is dan geen overbodige luxe.

Gebruik een voedend masker

“Chloor kan de proteïnestructuur van je haar verzwakken, waardoor je lokken droger en minder elastisch zijn.” Het gevolg: je haar is minder handelbaar en breekt sneller. Je dos met shampoo en conditioner wassen is daarom niet altijd genoeg. Als je een regelmatige zwemmer bent, is het verstandig om je haar een keer per week te behandelen met een voedend masker.

Beauty
  • Standard UK
  • Andrea Piacquadio