Een break-up na een serieuze relatie kan behoorlijk lastig zijn. Iedereen gaat anders om met liefdesverdriet. De een brengt het liefst wat tijd alleen door, terwijl de ander het even goed van het single life neemt. Enne, dan zijn er ook nog mensen die als de wiedeweerga in een nieuwe relatie duiken. Maar hoe weet je nou of dat de real deal is of dat er sprake is van een rebound-relatie?
Rebound-relatie
Een rebound-relatie is een relatie die je aangaat om een andere, belangrijke relatie in je leven te vergeten. Je hebt liefdesverdriet, bent boos op je ex of mist hem of haar enorm. In plaats van hiermee te dealen, zoek je afleiding in een nieuwe relatie. Dit hoeft niet per se bewust te gaan, maar het kan ook gewoon zo ontstaan. Het is dan ook niet goed of fout om een rebound-relatie te hebben.
Wat wel vervelend kan zijn, is als jij hoteldebotel verliefd bent geworden op een nieuwe vlam, die nét uit een serieuze relatie is gestapt. Hoe weet je nou of hij of zij echt serieus met je is of dat jij enkel een rebound bent? Wij zetten de tekenen voor je op een rijtje.
11 red flags
- Hij of zij komt net uit een serieuze relatie.
- Alles gaat heel snel in de relatie en voelt gehaast.
- Diegene praat de hele tijd over zijn/haar ex óf praat er juist helemaal niet over.
- Jullie brengen de meeste tijd tussen de lakens door.
- Hij of zij stelt zich niet emotioneel open.
- Hij of zij geeft je mixed signals.
- Het lijkt erop dat hij of zij jou het meest leuk vindt vanwege de aandacht die je hem/haar geeft.
- Diegene wil aan iedereen laten weten dat jullie een relatie hebben, zelfs zijn of haar ex.
- Hij of zij wil je juist niét voorstellen aan zijn/haar inner circle, zoals vrienden en familie.
- Jullie hebben het niet over plannen op de lange termijn.
- De relatie is van korte duur.
Hoelang duurt het?
Rebound-relaties houden meestal niet heel lang stand, doordat ze geen goede basis hebben voor een serieuze relatie. Vaak is zo'n troostrelatie gebaseerd op iets wat ontbrak – zoals aandacht of aanraking – in plaats van op een totaliteit. Naar verloop van tijd zul je je liefdesverdriet steeds meer een plekje geven en vind je weer evenwicht in je leven. In veel gevallen blijkt dan dat de rebound-relatie niet veel meer was dan dat, een rebound voor je vorige relatie. Er zit dan ook niet veel toekomst in.
Dat wil echter niet zeggen dat rebound-relaties per definitie slecht of ongezond zijn. Niemand is perfect en niet iedereen hoeft honderd procent klaar te zijn om in een nieuwe relatie te stappen. In sommige gevallen kan het ook fijn zijn om na een break-up iemand te hebben om je hart bij te luchten, leuke dingen mee te doen en intiem mee te zijn. Het is echter wel belangrijk om hier open en eerlijk over te zijn. Naar jezelf toe, maar ook zeker naar de ander toe. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn.
- mindbodygreen
- iStock