Ai! Starters hebben geen vertrouwen in het vinden van een baan

Door de coronacrisis wordt ook deze groep hard geraakt.

Van de werkzoekende jongeren tussen de 18-25 jaar oud, is 80 procent al tot een half jaar op zoek naar een betaalde baan in loondienst. Ook deze groep wordt hard geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Zo heeft acht op de tien het idee dat de pandemie invloed heeft op het vinden van een nieuwe baan, zo blijkt uit onderzoek van Indeed.

Onderzoek

Dat de coronacrisis een deuk in het vertrouwen voor velen heeft geslagen, moge duidelijk zijn. Ook starters hebben het idee dat corona invloed heeft op het vinden van een nieuwe baan (80%). Zo vindt 57 procent voornamelijk dat er minder vacatures zijn. Hoewel driekwart van de starters het slim vindt als mensen hulp vragen in de zoektocht naar een baan, durft lang niet iedereen het zelf ook te doen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen, die nog nooit om hulp hebben gevraagd, dit ook niet durven te doen. Bij de mannen ligt dat percentage op vier procent. Gek zou je zeggen, want maar liefst driekwart van de ondervraagden geeft aan dat het hen voldoening geeft als iemand anders hen vraagt om te helpen in de zoektocht naar een baan.

Onzekerheid

Waarom er niet om hulp wordt gevraagd? Een kwart geeft aan dat ze een ander er niet mee willen opzadelen. Daarnaast speelt onzekerheid, door de huidige concurrentie op de banenmarkt volgens Arjan Visser (evangelist bij Indeed Benelux) ook een rol.

Maar wist je dat ten minste driekwart van de mensen met een vaste baan starters op de arbeidsmarkt juist graag willen helpen? Denk aan het geven van sollicitatietips (84%), samen sparren over een nieuwe baan (81,5%) meekijken met een CV of motivatiebrief (87,4%) of voorstellen aan iemand die de starter kan helpen aan een nieuwe baan (74,6%). En bijna de helft van de ondervraagden (48%) is van mening dat hun ervaring echt kan helpen in de zoektocht naar een leuke baan.

Ook Visser is het hiermee eens: “Het kan je zelfvertrouwen een boost geven als er iemand met de juiste ervaring even met je sollicitatiebrief meeleest, een aanbeveling doet of een vacature met je bespreekt. De meeste mensen hebben weleens hulp gekregen in hun carrière en een ruime meerderheid van de mensen die al langer werkt, staat ervoor open om starters op de arbeidsmarkt op weg te helpen.

Bron: Indeed | Beeld: Samson Katt

Laatste nieuws