4 tips om productief te blijven op warme dagen

Kun jij je maar moeilijk concentreren als het zonnetje buiten schijnt? Met deze tips houd jij je hoofd koel.

Smelt jij ook langzaam maar zeker weg achter je laptop en vind je het maar moeilijk om je te concentreren? Met zulke tropische temperaturen is dat ook niet zo gek. Gelukkig zijn er een paar manieren om tóch productief te blijven op warme dagen.

Warm weer

Het is de laatste tijd hot, hot, hot. Zijn de meeste kantoren nog wel voorzien van een airco, is het in menig thuiskantoor al snel een temperatuur of dertig graden. Heerlijk tropisch, maar dan helaas wel zonder de zee en het strand. Die hitte zorgt niet alleen voor klotsende oksels en een sloom lichaam, ook ons brein wordt er een stuk trager van. Verschillende studies hebben aangewezen dat warm weer de cognitieve en hersenfuncties aantast, waardoor mensen trager en minder precies presteren. Als het warmer is, stroomt er minder bloed naar de actieve spieren, zoals het brein en andere interne organen. Hierdoor neemt onze kracht af en voelen we ons minder alert en een stuk vermoeider.

Op warme dagen is het dan ook vaak een soort mission impossible om geconcentreerd achter je laptop te blijven werken. Voor de twintigste keer drinken pakken, even wat water in je gezicht gooien voor verkoeling en zien hoe je buren genieten van het lekkere weer. Enne, ondertussen zitten je vrienden ook nog eens allemaal op het strand of op het terras. Hoe oneerlijk het ook voelt, je werk wacht op je. Gelukkig zijn er een paar tips waarmee je een stuk productiever kunt werken – óók als je momenteel in een soort sauna werkt. Good luck!

1. Plan je dag in

Wanneer je binnen werkt terwijl het buiten lekker weer is, is het makkelijk om snel afgeleid te raken. Neurolinguïstisch programmeercoach Rebecca Lockwood raadt daarom aan om je dag goed in te plannen. “Begin je dag met het opschrijven van dingen die je af moet hebben, voordat je een pauze neemt”, vertelt ze aan Stylist. “Pak je favoriete drinken en probeer zoveel mogelijk af te krijgen in de tijd die je hebt. Je kunt dan heel productief worden en in een work flow raken, waardoor de tijd voorbijvliegt.”

Wanneer je ziet dat je je taken een voor een afvinkt, zul je een stuk gemotiveerder raken om je werk af te krijgen. En dan is een pauze in het zonnetje ook meer dan verdiend. Volgens Lockwood is het ook belangrijk om plannen te maken voor na je werkdag. “Zo heb je iets leuks om naar uit te kijken als je aan het werk bent”, vertelt ze.

2. Blijf koel en drink voldoende

Het is natuurlijk elke dag belangrijk om voldoende te drinken, maar vooral wanneer de temperatuur boven de dertig graden uitstijgt kun je niet genoeg blijven drinken. Zorg er daarom voor dat je minstens een glas water per uur drinkt. Een drankje dat je helaas beter kunt vermijden, is koffie. Volgens Healthline kun je dit cafeïnedrankje het best zo min mogelijk drinken op hete dagen, omdat het tot uitdroging kan leiden.

Wat ook helpt om productief te blijven, is om het thuis koel te houden. Houd daarom de gordijnen zoveel mogelijk dicht en zet de ventilator aan.

3. Haal het meest uit je ochtenden en avonden

In de ochtenden en avonden is het vaak wat minder warm, waardoor je je beter kunt focussen. Als je werksituatie het toestaat en je niet per se tussen 9 en 5 achter je laptop moet zitten, is het dan ook een goed idee om de koele ochtenden en avonden te benutten. “Door eerder op te staan, ben je vaak nog fris en fruitig, waardoor je je beter kunt concentreren op je werk”, aldus Lockwood.

Een leuke bijkomstigheid van eerder opstaan, is dat je eerder vrij bent om het einde van de middag het terras op te kruipen.

4. Neem eens wat vaker pauze

Onthoud dat een pauze geen beloning is, het is essentieel om goed te kunnen functioneren. Las dus niet pas een pauze in als je vindt dat je genoeg hebt gedaan, maar wanneer je eraan toe bent. Vooral met warm weer is het belangrijk om wat vaker een break te nemen van je werk.

“Het is onvermijdelijk dat je bij mooi weer wordt afgeleid van je werk, dus verwacht dat”, zegt Lockwood. “Word niet boos op jezelf als je je even niet kunt concentreren of als je dagdroomt over wat je zou kunnen doen. Zorg goed voor jezelf en wees lief voor jezelf.” Door jezelf toe te staan om elk uur van je bureau weg te stappen en vijf minuutjes in de zon te zitten, zul je ook niet zoveel tijd kwijt zijn aan wensen dat je dat zou kunnen.

Bron: Stylist | Beeld: Pexels

Laatste nieuws