Zo kom je erachter of jullie vriendschap toxic is 

Time to cut ties. 

Je hoort weleens dat iemand een relatie had met een persoon die toxic was, maar ook relaties met een niet-romantische vriend of vriendin kan schadelijk zijn voor je mentale gezondheid. Dat achterhalen kan alleen verdraaid lastig zijn. Want die ene vriendin, die heeft toch het beste met je voor?

Giftige vriendschap

Vriendschappen kunnen net zo schadelijk voor je mentale gezondheid zijn als romantische relaties die giftig zijn. Toch doen we een toxic vriendschap niet zo snel af als dat. Daarmee is het alleen niet minder schadelijk. “Een toxic vriendschap is een vriendschap die iemand verward, schuldig, boos, onzeker en onvervuld kan laten voelen”, vertelt counselor Vasia Toxavidi aan Refinery29.

Tekenen

Een ongezonde vriendschap herken je volgens Toxavidi aan de volgende zaken. Ten eerste kan de vriendschap slopend zijn. Doordat er weinig support is, voelt het alsof jullie relatie al je energie uit je zuigt. De counselor vervolgt dat de vriendschap vaak ook belemmerend is. Je haalt er geen voldoening uit en je wordt vaak juist ontmoedigd door iemand, waardoor er geen ruimte is voor persoonlijke groei.

Daarnaast is de vriendschap intimiderend. De persoon met wie je denkt bevriend te zijn bekritiseert je. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen alsof je niets goed doet. Ook is de vriendschap niet onvoorwaardelijk. Toxic friends stellen vaak voorwaarden waar jij als vriendin aan moet voldoen, gebaseerd op hun eigen behoeftes, om maar bevriend met hen te ‘mogen’ blijven.

Gedrag

Toxavidi gelooft dat ongezond gedrag van een zogenaamde vriend(in) voortvloeit uit eigen issues, zoals angst om aan de kant gezet te worden. Dit gedrag duikt met name op wanneer een derde persoon betrokken wordt bij de vriendschap. Bijvoorbeeld wanneer jij een relatie zou krijgen.

Wanneer iemand in een ongezonde relatie verkeert, wordt dit sneller erkend – al is het verbreken daarvan niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Wanneer het op vriendschappen aankomt, vinden we het lastiger om toe te geven dat-ie abusive is.

Therapeut Ceryn Rowntree heeft wel een vermoeden waarom dat zo is. “Vaak wordt een romantische relatie genoemd wanneer we het hebben over schadelijke relaties. Misschien heerst daarnaast ook nog het idee dat je een vriendschap makkelijker achter je laat. Misschien heeft dat er ook mee te maken dat een ongezonde vriendschap – in mijn ervaring – vaak niet gewelddadig wordt.”

Daarnaast vindt Rowntree ook dat er veel druk op vrouwen ligt om de vriendschap te onderhouden. “Met name vrouwen krijgen te horen dat we er altijd voor onze vrienden moeten zijn”, stelt ze. “Dus ook wanneer een vriendschap toxic wordt, trekken velen dat niet in twijfel en blijven ze die vriend of vriendin steunen, zelfs als het gedrag van die persoon erger wordt.”

De vriendschap verbreken

Iets beëindigen is nooit makkelijk. Een vriendschap is daar geen uitzondering op. Hoe lastig het ook is, Toxavidi raadt aan om iemand niet te ghosten, omdat een giftig persoon die verbroken vriendschap niet accepteren als ze de grenzen niet begrijpen. “Leg uit dat je ruimte nodig hebt”, raadt Toxavidi aan. “Vertel dat je niet wilt dat die persoon contact met je blijft opnemen. Wees hier consistent in en spreek niet alsnog met ze af. Als je dit doet, accepteren ze makkelijker dat het voorbij is.”

Bron: Refinery30 | Beeld: 13 going on 30

Laatste nieuws