Droomde je over een vliegtuigcrash? Dit is wat het kan betekenen 

No worries: het is geen voorbode. 

vliegtuigcrash

Niet iedereen onthoudt z’n dromen, maar iedereen droomt wel degelijk elke nacht. Zo’n vijf dromen, om precies te zijn. Maar wat als jij ze wel onthoudt en die dromen niet erg prettig waren. Let’s say, je droomde dat je neerstortte tijdens een vliegtuigcrash. Is dat dan iets waar je wat achter moet zoeken?

Nachtmerrie 

Ten eerste is het goed om te weten dat je niet opeens een zesde zintuig hebt ontwikkeld. Die vliegtuigcrash waar jij dus inzat, dat is geen premonition. Het is enkel je onderbewustzijn die z’n fantasie de vrije loop laat. Vaak is dit verbonden met de angsten die je op dat moment hebt.

“Nachtmerries zijn een manier waarop we onze angsten verwerken”, weet psychotherapeut Annie Armstrong Miyao. Aan Bustle vertelt ze dat nachtmerries ons helpen om ons op te maken voor het ergste scenario. “Zo begrijpen we onze angsten beter.”

Betekenis

Ga jij binnenkort vliegen en heb je vliegangst? Dan is de betekenis achter een vliegtuigcrash wel duidelijk: je kijkt op tegen de reis. Dromen over een crash kan een andere betekenis hebben als je normaal gesproken niet bang bent om te vliegen.

Een droom gebruikt symbolen en afbeeldingen om je daarmee het een en ander te vertellen. Vaak gaat het om symbolen en afbeeldingen die voor jou een betekenis hebben en waarbij jij een bepaalde associatie hebt. Als jij hebt gedroomd over een crash, probeer dan te achterhalen wat de symboliek daarachter is.

Vind je het maar lastig om een droom te ontleden? Dit zijn veelvoorkomende redenen waarom mensen dromen over vliegtuigcrashes.

Je onderdrukt je angsten

Volgens Armstrong Miyao is de crash een metafoor, en een vliegtuigramp meemaken is angstig. De kans is groot dat je momenteel met een andere angst kampt, maar dat je deze nog niet durft te erkennen.

Je hebt ergens geen controle over

In een vliegtuig moet je je helemaal overgeven aan de piloot, het personeel, het vliegtuig en aan de weersomstandigheden. Als je in een neerstortend vliegtuig zit, is er niets dat jij nog kunt doen. Het is een machteloos gevoel. Dromen over een crash kan daarom betekenen dat je ergens in je leven geen controle over hebt.

Je hebt veel stress

Stress is de veroorzaker van veel nachtmerries. Dromen over een vliegtuigongeluk – of iets anders naars – kan betekenen dat je veel stress hebt of dat je je zorgen maakt om iets in de toekomst. “Dromen kunnen onderliggende angsten en stress weergeven. Dit zijn problemen die we vaak nog niet hebben opgelost.”

Je hebt problemen in je relaties

Een neerstortend vliegtuig kan verscheidene gebeurtenissen symboliseren. De crash is onverwachts en pijnlijk. Hetzelfde kan gelden voor een relatie die opeens voorbij is, of wanneer je opeens erg gekwetst bent door je partner. Ook dat kan onverwachts zijn en hartzeer veroorzaken.

Lifestyle
  • Bustle
  • iStock