Good to know: kan een muggenstekker in de slaapkamer kwaad?

Niemand wil wakker gehouden worden door het gezoem van muggen.

's Zomers in slaap vallen is niet altijd zo makkelijk gezegd als gedaan. Je hebt hete dagen, maar ook het gezoem van muggen kan jouw reis naar dromenland dwarsbomen. Een muggenstekker biedt soelaas, maar kan zo'n stekker eigenlijk kwaad?

Hoe de stekker werkt

Als je de wanhoop nabij bent (leest: je wordt al minutenlang wakker gehouden door een mug), dan maakt het je al snel niet zo veel meer uit welke stoffen zo'n muggenstekker bevatten, áls-ie z’n werk maar doet.

Stop je een muggenstekker in het stopcontact? Dan activeer je daarmee de stekker. Die verspreidt vervolgens een vaak geurloze damp in de lucht en die doodt muggen. Die dampen bevatten uiteraard bepaalde stoffen waar muggen niet tegen kunnen. In 2002 bevatten bepaalde stekkers nog de stof pyrethoïde bio-allethrin, maar die werden in dat jaar verboden. Bij jonge kinderen zou die chemische stof voor schade aan de zenuwcellen kunnen zorgen. De reguliere muggenstekker daarentegen is nog altijd verkrijgbaar. Die stekkers bevatten prallethrin of metofluthrin.

Hoe schadelijk zijn de stoffen?

De prallethrin of metofluthrin in muggenstekkers vallen onder pyrethroïden: dit zijn stoffen die giftig zijn voor insecten. Deze natuurlijk pyrethroïden zijn minder schadelijk voor zoogdieren en vogels dan de synthetische variant. Desalniettemin is het nog wel erg schadelijk voor vissen en andere insecten, zoals bijen. Synthetische pyrethroïden, die vaak terug te vinden zijn in muggenstekkers, zijn nog schadelijker voor insecten. Maar, hoe zit het dan met de schadelijkheid ervan voor de mens?

Synthetische pyrethroïden worden minder snel afgebroken dan de natuurlijke variant ervan. Toch is het bij normaal gebruik niet schadelijk voor mensen. Onder normaal gebruik wordt verstaan dat je de gebruiksaanwijzing netjes opvolgt. Daarnaast moeten de stoffen in muggenstekkers ook gekeurd worden door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zo meldt Radar.

Gebruik je een muggenstekker dus volgens de gebruiksaanwijzing? Dan kan de stekker geen kwaad. Net die van jou bij het oud papier gegooid? Houd dan aan dat je een muggenstekker niet langer dan 8 tot 10 uur ingeplugd mag hebben. Zorg er daarnaast ook voor dat je geen muggenstekker gebruikt in de buurt van een aquarium of etenswaren.

Bron: Radar, Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws