Aha! Dus zo onderhandel je over een flexibel werkrooster tijdens een sollicitatiegesprek 

Hoe vraag je dit aan je potentiële werkgever zonder het aanbod te verliezen?

Goed nieuws, want voor het eerst in 50 jaar zijn er meer vacatures dan werklozen. Grote kans dus dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wil jij het liefst hybride werken (deels op kantoor en deels thuis, red.), terwijl er in het gesprek aangegeven wordt dat je op kantoor wordt verwacht? Hoe vraag je dit dan aan je potentiële werkgever zonder het aanbod te verliezen? We zochten het voor je uit!

Doe onderzoek

Wist je dat je als sollicitant meer macht hebt dan dat je je waarschijnlijk beseft? “Geconfronteerd met een concurrerende arbeidsmarkt, zijn werkgevers meer ontvankelijk voor deze gesprekken”, zegt loopbaancoach Susan Peppercorn tegen CBNC.

Wel is het belangrijk om eerst te weten wat je potentiële werkgever van thuiswerken vindt, voordat je een ander rooster (of zelfs een andere locatie) aanvraagt. Lees de website van het bedrijf door en kijk of er recensies van werknemers op bijvoorbeeld Twitter of LinkedIn staan, voordat je het onderwerp op tafel gooit. Kun je het nergens vinden? Stel dan open vragen om erachter te komen hoe het bedrijf tegen hybride werken aankijkt.

Wacht met onderhandelen

De eerste indruk is van cruciaal belang tijdens sollicitaties. “Als je meteen al om speciale privileges vraagt, zoals werken op afstand kun je egoïstisch overkomen”, zegt Jim Detert, professor aan de Darden School of Business van de University of Virginia.

“Als je vroeg in het wervingsproces zit, ben je nog steeds niet echt onderscheidbaar van de rest,” aldus Detert. “Maar hoe meer interactie je hebt met een potentiële werkgever, hoe warmer hun beeld van jou wordt en hoe meer ze open zullen staan voor jouw verzoeken.” Als ze aangeven je echt te willen, door bijvoorbeeld een bod te doen, dan sta je in de positie om te onderhandelen. Aha!

Zwart op wit

CEO en oprichter van Career Contessa, Lauren McGoodwin, heeft tijdens de pandemie vaak gezien dat nieuwe werknemers in een verraderlijke grijze zone terechtkomen. Wat dit betekent? Dat de baan uiteindelijk totaal anders is dan wat er tijdens het sollicitatiegesprek is besproken. “Dit kan gebeuren, wanneer er miscommunicatie tussen een recruiter en manager is of wanneer een kandidaat niet genoeg vragen stelt over de functie tijdens het wervingsproces.”

Het is daarom ook belangrijk om bepaalde afspraken, zoals een flexibel werkrooster, zwart op wit te hebben. “Ga zo gedetailleerd mogelijk te werk, schrijf alles op nadat je het eens bent geworden over waar en hoe je gaat werken, en stuur het vervolgens in een e-mail naar je manager met de vraag om de voorwaarden te bevestigen”, adviseert McGoodwin. Begin je e-mail trouwens wel met een positieve noot, je wil niet te agressief overkomen of je toekomstige baas triggeren. Good to know!

Bron: CNBC, NOS | Beeld: iStock

Laatste nieuws