Onmisbare schoonmaaktips voor een goede hygiëne in huis

Zo verander je je huis in een blinkend schoon paradijs.

Lees ook

Je huis schoonmaken is natuurlijk van alle tijden. Maar misschien nu, vanwege het coronavirus, nog wel belangrijker en meer aanwezig dan ooit. We houden ons nu meer dan ooit bezig met het belang van hygiëne en een gezond lichaam en een schoon huis. Wat zijn onmisbare artikelen voor in huis en waar kun je op letten wat betreft duurzaamheid en de beste kwaliteit die een goed schoon huis garandeert? Daarnaast is schoonmaken ook helemaal geen gek idee als workout, je verbrandt er namelijk ook nog eens calorieën mee! Dus lees snel verder en verander je huis in een blinkend schoon paradijs.

Weg met die bacteriën en virussen

Zo eentje die niet te missen was de afgelopen periode; het desinfectiemiddel. Je kunt dit niet alleen gebruiken om bijvoorbeeld je handen mee te wassen zonder zeep, maar uiteraard ook om je huis mee te desinfecteren. Door schoon te maken met een desinfectiemiddel dood je schimmels, bacteriën en virussen en zorg je ervoor dat ze zich niet kunnen verspreiden.

Grootmoeders tips


Vroeger stond het keukenkastje heus niet zo vol als dat het tegenwoordig doet. Voor elk schoonmaakklusje is er wel een ander product te koop en die je haal dus zonder er teveel over na te denken allemaal in huis. Terwijl je met een aantal producten al heel goed uit de voeten kunt. Eén daarvan is bijvoorbeeld groene zeep. Met groene zeep kun je heel veel kanten op het het is ook nog eens milieuvriendelijk. Er zitten geen gekke chemische stoffen in en het is bijna volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien is het ook nog eens multi-inzetbaar in het hele huis. Gebruik het in de keuken om vetvlekken te verwijderen bijvoorbeeld. Het werkt ontvettend en ook goed tegen kalkaanslag en is dus een goed product om in de keuken of badkamer te gebruiken. Daarnaast is het ook handig om vlekken uit kleding te verwijderen. Smeer een beetje groene zeep op de vlek voordat je het de wasmachine ingooit. Je kunt het ook in een sopje laten weken. Je kunt er zelfs je tuinmeubelen mee schoonmaken. Dus hup, al die losse flessen de deur uit en klaar ben je.

De stofzuiger van je dromen

Echt onmisbaar is toch wel de stofzuiger, zéker wanneer je huisdieren hebt. Je wilt niet weten hoeveel ongeziene haren en stoffen er wel niet door je huis rondvliegen. Ben je op zoek naar een nieuwe stofzuiger, dan is er nogal wat keuze. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Ga je voor een draadloze steelstofzuiger of kies je voor een normaal model? Met zak of zakloos? Tegenwoordig bestaan er ook stofzuigers met speciale filters die nare stoffen uit de lucht filteren en dus zorgen voor een extra goed gezond klimaat in je woning. Je wilt wel de beste stofzuiger voor jouw huis en die aansluit bij jouw specifieke wensen. Hoe vaak je stofzuigt hangt ook af van je situatie. Normaals gesproken is het verstandig één keer per week de stofzuiger erbij te pakken. Heb je jonge kinderen die nog over de grond kruipen of huisdieren? Dan is het verstandig om elke dag of om de dag te stofzuigen. Ook wanneer je zelf of iemand anders in je huishouden een allergie hebt dan is het raadzaam om regelmatig te stofzuigen. Het stof hoopt zich namelijk snel op en is niet op alle plekken goed zichtbaar. Dus pak de stofzuiger er regelmatig bij, zeker op plekken waar je vaak komt.

Duurzaamheid op het gebied van schoonmaakmiddelen

Tegenwoordig is er ruime keus aan duurzame schoonmaakmiddelen. Veel producten bevatten schadelijke chemische stoffen die je huis wellicht wel schoon krijgen, maar die wel schadelijk zijn voor het milieu. Het is dus belangrijk om ook tijdens je grote schoonmaak te denken aan de gevolgen voor het klimaat. Niet alleen die stoffen zorgen ervoor dat het niet bijdraagt aan een beter leefklimaat, ook al het plastic afval dat het met zich meebrengt maakt het er niet beter op. Gelukkig bestaan er schoonmaakmiddelen die geen of minder schadelijke stoffen bevatten en die je huis net zo schoon krijgen als andere producten. Ze zijn bijvoorbeeld gemaakt met ecologische, natuurlijke ingrediënten. Daarnaast zijn de verpakking gemaakt van gerecyclede materialen. Ook zijn er mooie nieuwe alternatieven voor plastic, eenmalig te gebruiken verpakkingen. Hierbij krijg je bijvoorbeeld een startpakket met herbruikbare fles, of je schaft zelf een fles aan. Hieraan kun je dan een tablet of middel toevoegen en vullen met water en hoppa, je duurzamere schoonmaakmiddel is klaar voor gebruik. Scheelt ook nog eens in de kosten.

Beeld: RODNAE Productions

Laatste nieuws

Zie ook