Onthuld: is endometriose nou wel of niet genetisch? 

Wereldwijd komt deze chronische aandoening bij een op de tien vrouwen voor.

Op jonge leeftijd horen meisjes al dat menstruatiepijn normaal is tijdens je ongesteldheid. En dat terwijl die pijnlijk kramp een veelvoorkomend symptoom van endometriose is. Tien procent van alle vruchtbare vrouwen lijdt hier naar schattig aan, maar een diagnose hiervan krijgen ze niet zo snel. Tijd om wat antwoorden over de chronische aandoening te krijgen.

Wat zijn de symptomen? 

Endometriose is een chronische aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Dit kan resulteren in ontzettend pijnlijke krampen. Die krampen kunnen zo erg zijn dat vrouwen die hiermee te maken hebben hun dagelijkse bezigheden niet voort kunnen zetten, zo vertelt dr. Dan Martin. En hij kan het als wetenschappelijk en medisch directeur van the Endometriosis Foundation of America weten.

Aan PureWow legt dr. Martin uit dat vrouwen ook endometriose kunnen hebben zonder helse krampen. Sommige vrouwen houden de symptomen namelijk (onbewust) onder controle. Denk aan het slikken van ibuprofen of aspirines tijdens de menstruatie, en ook de pil kan de krampen in toom houden.

In hoeverre vrouwen met endometriose last hebben van klachten verschilt erg. Wel weet Dr. Martin dat de volgende symptomen het meest voorkomen bij de chronische aandoening:

  • Zeer pijnlijke krampen tijdens de menstruatie, waaronder blaas- en darmkrampen;
  • Pijn bij het vrijen;
  • Zwelling van de buik;
  • Vermoeidheid;
  • Misselijkheid;
  • Abnormale vaginale bloedingen.

Het lastige aan bovenstaande symptomen is dat ze ook makkelijk in verband gebracht kunnen worden met andere aandoeningen. Zoals een prikkelbare darm, zwangerschapskwaaltjes, PMS of fibromyalgie. Daarom raadt dr. Martin aan om altijd een arts te raadplegen als je last hebt van bovenstaande symptomen.

Is het genetisch?

Veel vrouwen die dealen met endometriose vragen zich af of het genetisch is. Dr. Martin stelt dat 50 procent van de gevallen verband houdt met genetica. Helemaal zeker is hij hier alleen niet van. “Genetica spelen een belangrijke rol bij endometriose. Toch worden genetische tests niet standaard uitgevoerd in de gynaecologie voor endometriose. Dit is omdat we niet over adequate DNA-markers beschikken om endometriose te diagnosticeren.”

In hoeverre beïnvloedt endometriose je vruchtbaarheid?

Endometriose kan een negatieve invloed hebben op je ovulatie. Het kan daarmee jouw kans op een natuurlijke en gezonde zwangerschap beïnvloeden, maar dat hoeft volgens Dr. Martin niet altijd. Zo benoemt hij dat je met een operatie je vruchtbaarheid kunt vergroten. “Het operatief verwijderen van endometriose kan de vruchtbaarheid in het algemeen met wel 30 procent verhogen”, legt hij uit.

Kun je behandeld worden voor endometriose?

Er is nog altijd veel wat men in de medische wereld moet leren over endometriose – en over vrouwenlichamen in het algemeen, maar dat is een ander verhaal. Wel is de medische wetenschap inmiddels zover dat het weet hoe je de pijn bij endometriose wat kunt managen.

Dr. Martin stelt dat pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac kunnen helpen om de pijn te verminderen. Voldoende slaap, verwarmingskussens en een ontstekingsremmend dieet kunnen volgens de arts ook helpen. Is dat niet het geval? Dan is een hormonale behandeling de volgende stap. “Geneesmiddelen zoals de anticonceptiepil of hormonale behandelingen met oestrogeen of progestagenen kunnen helpen”, vertelt hij. Als ook dat niet werkt, kunnen pijnlijke knobbeltjes veroorzaakt door het baarmoederslijmvlies operatief verwijderd worden.

Bovenstaande is natuurlijk maar een uiterst beknopte uitleg op een aantal veelvoorkomende vragen. Als je vermoedt dat jij endometriose hebt, is het altijd verstandig om hier met je huisarts over te praten. Hij of zij kan jou het beste advies geven in hoe je de krampen of andere symptomen kunt behandelen.

Bron: PureWow

Laatste nieuws