Wat doe je als je vrienden je partner niet mogen?

Een conflict tussen je grote liefde en je BFF is natuurlijk het laatste wat je wil.

partner

Het 'vinden' van een partner, vooral tijdens de pandemie, is vaak al moeilijk genoeg. Als je net je significant other gevonden hebt, is het in het begin ontzettend spannend. Jullie zijn beide nog zoekende hoe jullie elkaar het beste kunnen aanvullen. Enne, dan komt het volgende dilemma. Wat nou als je vrienden je partner niet mogen? Een conflict tussen je grote liefde en je BFF is natuurlijk het laatste wat je wil.

Lastige positie

Laten we eerlijk zijn, het is al lastig genoeg om het tussen twee mensen te laten werken. Boter het niet tussen je partner en je bestie? Dan roept dit vaak vragen op over wie je zou moeten verdedigen en beschermen. Een lastige situatie, waar gediplomeerd klinisch en forensisch psycholoog Dr. Kate Balestrieri het mee eens is. "Als je vriend of partner niet bij elkaar in de buurt kan zijn, brengt dat je in een lastige positie. Dit is een moeilijke situatie omdat je nu drie mensen hebt waarvan je een vriendschap en/of relatie wil laten werken", legt ze uit aan The Zoe Report.

Maar wist je dat deze lastige situatie veel vaker voorkomt dan je denkt? Hoe je er dan voor kunt zorgen dat je beste vriend(in) en significant other wél door één deur kunnen? Hieronder een aantal tips, zodat je je partner als je BFF niet verliest in dit proces.

Tips

1. Zoek uit waar het vandaan komt
Als het goed is, hebben je beste vrienden het beste met je voor. Het kan dus goed zijn dat de bezorgdheid uit een oprechte en eerlijke bron komt. Toch is het verstandig om uit te zoeken waar dit gevoel vandaan komt. "Je moet kijken naar de kwaliteit van de vriendschap. Hebben ze een geschiedenis van ondersteunend of verstorend zijn rond positieve dingen in je leven? Zijn ze een geloofwaardige bron van reflectie?", zegt Dr. Balestrieri.

2. Verkrijg meer informatie
Het is dus belangrijk om een goed perspectief te krijgen waar de afkeuring van je bestie vandaan komt. "Vaak komt het erop neer dat een vriend gewoon niet zou kiezen voor een romantische partner als de jouwe voor zichzelf en projecteren ze gewoon hun eigen beslissingen op jou", legt therapeut Miriam Kirmayer uit.

Ook kan het probleem van je best bud niet je partner zijn, maar de verandering in de vriendschap. "Wanneer je een nieuwe relatie begint en je echt enthousiast bent over de persoon met wie je bent, merk je dat je meer tijd doorbrengt met je romantische partner en minder tijd met je vriend. Het is heel normaal dat vrienden daarop reageren."

3. Reageer rustig en spreek je uit
Het kan lastig zijn om je hoofd koel te houden in zo'n lastige situatie, maar het is wel belangrijk om dat te doen als je de vrede in je vriendschap wilt bewaren. Uiteraard moet je wél je eigen behoeften uitspreken. "Spreek tegen je vrienden uit dat dit is wat je gelukkig maakt en dat dit is waar je intuïtie je op dit moment vertelt te blijven", aldus Shasta Nelson.

4. Wees oplossingsgericht
Uiteindelijk kun je er niet voor zorgen dat twee of meer mensen elkaar aardig vinden. Wees daarom oplossingsgericht. "Zoek uit wat de basis is van het probleem van je beste vriend(in) en hoe je de gezondere aspecten van jullie relatie kunt behouden. Voor sommigen kan dat betekenen dat je een relatie moet beëindigen, maar voor anderen kan het betekenen dat je je bestie uit moet horen en moet begrijpen dat wat hij/zij echt wil", zegt Kirmayer. Is dit het omgaan met jou voordat je in een relatie terechtkwam? "Dit komt er waarschijnlijk op neer dat je best bud meer tijd één-op-één met je zou willen doorbrengen."

Lifestyle
  • The Zoe Report
  • iStock