Tekenen dat jij en een vriendin uit elkaar groeien

Niet alle vriendschappen gaan een happily ever after tegemoet. 

uit elkaar groeien

We nemen onze beste vrienden zeker niet voor lief, maar gaan er toch wel vanuit dat we ze altijd in ons leven zullen hebben. Onze shoulder to cry on, de persoon met wie jij leuk nieuws meteen wilt delen. Die blijft wel, toch? Helaas, niet alle vriendschappen – hoe goed ze in het begin ook waren – zijn een eeuwig leven beschoren.

Uit elkaar groeien

Een goede vriend(in) hebben betekent helaas niet dat jullie altijd goede vrienden zullen blijven. Niet omdat jullie verkeren in een verhitte ruzie, maar omdat personen uit elkaar kunnen groeien. “Er zijn veel redenen waarom personen uit elkaar groeien”, vertelt vriendschapsexpert Nicole Zangara aan Bustle. “Van verhuizen, tot een vriend die gaat trouwen of een baby krijgt, tot het simpelweg erg druk hebben.”

Zangara vervolgt dat vriendschappen nu eenmaal kunnen veranderen als grote life changing events plaatsvinden. “Maar soms hebben we het ook niet door, tot we opeens merken dat we een vriend al een lange tijd niet hebben gesproken of gezien.”

Maar bepalen of jullie écht uit elkaar zijn gegroeid, ligt natuurlijk wat genuanceerder dan een aantal events die zijn veranderd. Toch kunnen de volgende tekenen erop wijzen dat jullie uit elkaar zijn gegroeid of dat dit proces gaande is.

1. Jullie spendeer steeds minder tijd samen

Een obvious punt, maar het moet toch genoemd worden. Als jullie niet meer vaak afspreken en allebei die behoefte eigenlijk ook niet hebben, is dit een mogelijk teken dat jullie uit elkaar groeien.

2. Afspraken worden vaak afgezegd

Als jij al lang bevriend bent met iemand, is het best lastig om de vriendschap af te schrijven, ook als die niet werkt. Maar gebeurt het vaak dat jij of die vriendin een afspraak (last minute) afzegt, dan wijst dit er volgens therapeut Cythia Catchings op dat jullie meer afstand van elkaar beginnen te nemen.

3. Het brengt niets positiefs

Als iemand zich vaak negatief uit, kan de behoefte om diegene te zien erg afnemen. “Uit onderzoeken blijkt dat een gezonde vriendschap een positiviteits-negativiteitsratio van 5:1 moet hebben”, vertelt Shasta Nelson, oprichter van het vriendenplatform GirlFriendCircles. “Als onze vriendschappen uitputtender of vermoeiender beginnen te worden, trekken we ons terug. Als die gevoelens van frustratie en ergernis aanwezig blijven, is de kans groot dat je dan minder behoefte voelt om die persoon in je leven te hebben.”

4. Je voelt je gespannen rondom diegene

We hebben allemaal wel die ene vriendin die we maar heel af en toe zien, maar met wie de klik er meteen weer is als je haar wel ziet. Maar daarnaast kan het ook zo zijn dat je een beetje een gespannen sfeer ervaart als je een vriendin weer spreekt die je lang niet zag. Therapeut Liz Kelly vertelt dat je in die situatie dan de volgende vraag aan jezelf moet stellen na de afspraak: Voel ik me blij en energiek? Of voel ik me down en geïrriteerd. “Als je een negatief gevoel hebt na de afspraak, is dat een teken dat jullie uit elkaar groeien.”

5. Je wilt geen tijd voor elkaar maken

Als je écht moet iemand wilt afspreken, maak je daar vaak wel tijd voor. Als je merkt dat je met die ene vriendin pas over een x-aantal weken kunt afspreken, is dat vaak een teken dat jullie uit elkaar groeien. Je maakt van die afspraak geen prioriteit.

6. Je viert elkaars successen niet meer

Je bent ten huwelijk gevraagd of die ene vriend(in) heeft een huis gekocht. Het zijn big happenings. Maar als je merkt dat je geen behoefte voelt om je vriend hierover een berichtje te sturen, dan is dat niet alleen een teken dat jullie uit elkaar groeien, maar dat jullie vriendschap toxic wordt. Kans is namelijk groot dat jullie ook jaloezie ervaren wanneer er geen felicitatie vanaf kan.

Misschien ook voor jou:
Deze dingen kun je beter niet doen tijdens een discussie met je partner 
Lifestyle
  • Bustle
  • Elijah O'Donnell