6 modefilms die je gezien moet hebben 

Een aantal kijktips op een rijtje.

coco

The devil wears Prada is een heerlijke modefilm om te kijken, maar Hollywood produceerde meerdere films waarin fashion de hoofdrol speelde. Wij sommen een aantal pareltjes op.

Coco avant Chanel (2009)

Audrey Tatou (Amélie) speelt Gabrielle ‘Coco’ Chanel. Als de vrouw vóór haar glorie en onmiskenbare invloed op mode. Een elegante film over een verloren jeugd, tragische liefdes en haar weg als een symbool voor succes, vrijheid en stijl. Tatou overtuigt door haar ingetogenheid. Genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Costume Design.

McQueen (2018)

Acht jaar na zijn overlijden uitgebracht, vertelt dit het verhaal van de legendarische ontwerper. Archiefbeeld en interviews met Alexander McQueens vrienden en familie geven een beeld van hoe succes ook isolatie met zich mee kan brengen. Met veel liefde vertellen de makers zijn verhaal, zonder het lelijke uit de weg te gaan.

Halston (2021)

De gelijknamige docu uit 2019 is eerlijk gezegd beter. Ewan McGregor als de gevallen mode- ontwerper en de glossy vertelling van tv-maker Ryan Murphy maken het toch de moeite waard. McGregor speelt Halston die een mode-imperium opbouwde in de 70’s om de controle totaal te verliezen in de 80’s. Het blijft soms iets te veel aan de oppervlakte, maar McGregor zet de man vol ego foutloos neer. Met vijf afleveringen is het ook precies genoeg voor de miniserie.

Funny Face (1957)

Een film die erg charmant is, vooral door hoofdrolspelers Audrey Hepburn en Fred Astaire. Een spontane fotoshoot zorgt ervoor dat modefotograaf Dick Avery (Astaire) boekwinkelmedewerker Jo (Hepburn) ontdekt. Samen met een modemagazine regelt hij een modellencontract voor haar en met enige tegenzin vertrekt ze naar Parijs. De Oscar-nominaties voor Beste Cinematografie, Art Direction en Costume Design zeggen genoeg. Een must, al was het maar om naar het Parijs van de jaren 50 te staren.

Phantom Thread (2017)

Nog steeds een gemis, maar Daniel Day-Lewis koos een prachtige film voor zijn laatste rol. In Paul Thomas Andersons drama speelt Day-Lewis de obsessieve mode-ontwerper Reynold Woodcock die de wereld van de Londense haute couture regeert in de fifties. Het laat zien hoeveel werk er zit in couture en daarbuiten is het een indrukwekkend liefdesverhaal over obsessie, als een muse (Vicky Krieps) Woodcocks leven binnenkomt en zijn gecontroleerde bestaan overhoopgooit.

House of Gucci (vanaf 25 november)

Oké, deze film kun je nog niet gezien hebben, maar moet echt op je want to watch-list. Ridley Scott gaat de mode in. Althans, hij stort zich op het verhaal van Patrizia Reggiani (Lady Gaga). En hoe ze de moord beraamde op haar ex-man Maurizio Gucci (Adam Driver), kleinzoon van mode-ontwerper Guccio Gucci. Een familietragedie achter het iconische modemerk. Naast Gaga en Driver zien we onder meer Al Pacino, Jared Leto, Salma Hayek en Jeremy Irons. Binnenkort in de bioscoop.

Misschien ook voor jou:
Bingen maar! Deze films en series kun je vanaf oktober streamen
Lifestyle
  • Elegance
  • Coco avant Chanel