Kun je tijdens een sollicitatiegesprek eerlijk zijn over je huidige toxic werkomgeving?

Als je werkomgeving niet prettig is en je daarom een andere baan wilt, kun je daar dan beter over zwijgen? 

Kun je tijdens een sollicitatiegesprek eerlijk zijn over je huidige toxic werkomgeving?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand van baan wil wisselen. Je wilt meer uitdaging of je verhuist met je partner mee en hebt in die nieuwe regio een nieuwe job nodig. Daarnaast kan het ook nog dat het niet botert met je huidige werkgever. Maar kun je laatstgenoemde benoemen tijdens een sollicitatiegesprek?

Wel of niet benoemen 

‘Waarom ben je op zoek naar een nieuwe baan?’, deze vraag is vaste prik wanneer je op een sollicitatiegesprek mag komen. Als je simpelweg bent uitgeleerd bij je huidige werkgever, is die vraag natuurlijk makkelijk beantwoord. Eerlijk vertellen dat je aan een toxic werkomgeving wilt ontsnappen is wat lastiger. Jocelyn S. Lai, global head of talent acquisition bij Dioling, raadt in zo’n geval aan om niet té eerlijk te zijn.

Lai weet dat het verleidelijk is om zoiets te vertellen. “Veel kandidaten hebben nog niet eerder de gelegenheid gehad om te vertellen over hun grieven”, vertelt ze daarover aan Huffpost. Zeker wanneer er een klik is met de recruiter, zijn mensen geneigd om hun verhaal te doen. “We worden dan bijna een therapeut”, vindt Lai. Zo weet de global head dat mensen al snel te veel delen over hun huidige werkomgeving als ze zich op hun gemak voelen. “Maar onthoud, het is nog steeds een professionele setting.”

Verkeerde focus

Een sollicitatiegesprek moet zakelijk blijven. Noemen dat je het niet kunt vinden met je baas of leidinggevende is niet per se fout, maar veel mensen delen hier dan snel te veel details over. Bovendien kan een recruiter hierover doorvragen, om erachter te komen wat jouw rol hierin was. Het gevaar zit ‘m er dan in dat de focus op de verkeerde dingen komt te liggen. Je wilt immers dat een gesprek over jouw talenten en vaardigheden gaat, en niet over jouw vervelende baas of collega’s.

Misschien ook voor jou:
Twijfel je over je baan? Deze snelle carrièretest kan je van de juiste inzichten voorzien
Carriere
  • Huffpost
  • iStock