Mag je momenteel eigenlijk op kantoor werken als je verkoudheidsklachten hebt?

Tijdens de coronacrisis moesten we bij klachten thuisblijven, maar geldt dat momenteel nog steeds?

verkoudheidsklachten

Tuurlijk, in coronatijd weten we allemaal dat het beter is om thuis te blijven als je klachten hebt. Maar soms is je fysieke aanwezigheid voor een belangrijke afspraak wel wenselijk. Is het in dat geval oké om toch naar kantoor te gaan als je snotterig bent?

Verkoudheidsklachten

Met verkoudheidsklachten voel je je vaak niet heel ziek en kun je voor je gevoel prima werken. Je ziekmelden voor een verkoudheid is voor veel mensen dan ook uit den boze. Toch werd dit sinds het begin van de coronapandemie het beleid voor mensen die geen kantoorbanen hadden. En ook mensen die wel op kantoor werkten, moesten bij klachten thuisblijven en zich laten testen.

Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder, zijn veel mensen gevaccineerd en versoepelen de maatregelen steeds verder. Voor veel mensen betekent dit dan ook dat ze niet meer thuis werken, maar (deels) op locatie aan de slag kunnen. Hoewel veel werknemers dit erg fijn vinden, brengt dit ook de nodige onduidelijkheid met zich mee. Want hoe zit het nou: moet je je nog steeds ziekmelden of thuiswerken bij verkoudheidsklachten of mag je inmiddels wel gewoon naar je werk gaan? En is een zelftest voldoende of moet je je laten testen bij de GGD?

Laten testen

Het advies van de RIVM is kort en bondig: ja, met verkoudheidsklachten blijf je thuis en laat je je testen. Dit geldt voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde mensen. En daarbij volstaat alleen een zelftest niet. De zelftesten zijn volgens het RIVM bedoeld voor mensen zonder klachten en dienen als een soort extra controle om een onopgemerkte besmetting mee op te sporen. Daarnaast zijn zelftesten niet zo betrouwbaar als een PCR- of antigeentest bij de GGD. De betrouwbaarheid van een zelftest ligt namelijk tussen de 58 en 78 procent, waardoor de kans groter is dat je een valse negatieve uitslag krijgt. Heb je dus verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen bij de GGD.

Carriere
  • Dingen voor Vrouwen
  • Cottonbro