Aha: op deze manier werkt je SPF net wat beter

Een kwestie van het combineren met de juiste skincare. 

Aha: op deze manier werkt je SPF net wat beter

Niet alleen tijdens tropische temperaturen, maar ook op minder hete dagen is het belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. En of het nu heet of koud is, je wilt natuurlijk dat je SPF optimaal werkt.

Vitamine C

Een zonnebrand met factor 50 is al redelijk sterk. Toch stellen experts dat je je zonnebrand nog krachtiger kunt maken, namelijk door je SPF te combineren met een ander skincare-ingrediënt: vitamine C. Dit leggen cosmetische artsen Dr. Lauren Hamilton en Dr. Miriam Adebibe uit aan Metro UK.

"Vitamine C is een krachtige antioxidant die oxidatieve schade voorkomt door zich te binden aan de vrije radicalen die worden veroorzaakt door uv-straling en vervuiling", legt Dr. Hamilton uit. Ze vervolgt dat vitamine C een goede ondersteuning is voor je zonnebrand. "Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C de bescherming van SPF verhoogt wanneer je de twee met elkaar combineert." Uit die klinische studie bleek dat die combinatie schade door de zon met 40 tot 60 procent kan verminderen. Not bad!

Gevaren uv-stralen

Wordt je huid blootgesteld aan uv-stralen, zonder dat je bescherming draagt? Dan stimuleren die uv-stralen melanocyten. Die melanocyten produceren melanine, een stof die ervoor zorgt dat je huid verkleurt. Melanocyten, ook wel pigmentcellen genoemd, kunnen echter ook resulteren in een melanoom.

Dr. Hamilton legt uit dat die pigmentcellen later in je leven voor schade kunnen zorgen. "Maar vitamine C is een depigmenterend middel, ook wel bekend als een tyrosinaseremmer. Wat inhoudt dat het de werking van tyrosine kan stoppen." In begrijpelijkere taal: het kan hyperpigmentatie voorkomen.

Ook Dr. Adebibe benadrukt dat we vitamine C niet over het hoofd moeten zien. Volgens haar is het een goede manier om je huid te beschermen tegen de zon, mits je het combineert met een goede zonnebrand.

De twee combineren

Het klinkt als een kleine moeite om vitamine C op te nemen in je skincare-routine, maar welke volgorde moet je hiervoor aanhouden? "Vitamine C moet je dagelijks voor je SPF aanbrengen", legt Dr. Hamilton uit. Ze raadt aan om te kiezen voor een product met vitamine C met een concentratie van 10 tot 20 procent.

Wel is het belangrijk om te weten dat je vitamine C niet kunt combineren met retinol. Vind jij het hierdoor lastig om vitamine C op te nemen in je regime? Dan tipt dr. Hamilton om advies in te winnen bij een dermatoloog of esthetisch art om de juiste routine te vinden.

Beauty
  • Metro UK
  • Nataliya Melnychuk (Unsplash)