Waarom het belangrijk is om ook je lippen in te smeren met SPF 

Een plekje dat vaak overgeslagen wordt. 

lipbalm spf

Nog nooit en sunburn gehad? Lucky you! Helaas geldt voor de meeste mensen dat zij weleens te maken hadden met een verbrande huid. We smeren met zonnebrandcrème om schade door Uv-straling te voorkomen, alleen nemen we onze lippen niet altijd mee in dit plan.

Lipverbranding

Onze lippen hydrateren doen we braaf. We hebben allemaal wel een Labellootje of andere lipbalm in onze handtas slingeren. Maar dit lichaamsdeel beschermen tegen de zon? Dat doen de meesten nog te weinig. “Er is minder bewustzijn over het beschermen van je lippen tegen de zon”, weet ook dermatoloog dr. Hadley King. Aan Refinery29 vertelt ze er meer over. Ook al hebben we het idee dat met name ons gezicht en schouders de dupe worden van de zon, kunnen ook je lippen schade oplopen door uv-licht.

Als je huid is verbrand is het rood, zwelt het wat op en is het pijnlijk. Voor je lippen geldt hetzelfde. “Zonverbrande lippen zijn rood, opgezwollen en pijnlijk”, vertelt dermatoloog dr. Kenneth Howe. “Ze zijn gevoelig voor aanrakingen en er kunnen kleine, witte blaren op de lippen verschijnen.” Volgens de dermatoloog is met name je onderlip gevoelig voor zonlicht, omdat die nu eenmaal meer licht opvangt.

Wat te doen bij een lipverbranding door de zon?

Blaren op de lippen zijn misschien niet erg appetijtelijk, maar prik ze nooit door! Dr. King licht toe dat dit je lichaams manier is om je lippen te beschermen met een soort pleister. “De blaar dient als een soort biologisch verband, waardoor ziektekiemen niet kunnen binnendringen.” De vloeistof in de blaar voorkomt daarnaast dat huid verder beschadigt en het bevordert de genezing.

Het duurt ongeveer drie tot vijf dagen tot je lips weer zijn genezen van een zonverbranding. Probeer in de tussentijd de zon te mijden. Indien de huid erg pijnlijk aanvoelt, zou je de pijn kunnen verrichten met aloë vera. Dr. Howe tipt om de aloë vera even in de koelkast te doen, zodat de aloë vera de lippen ook nog koelt.

Geen aloë vera in huis? Yoghurt does the trick too. Door wat yoghurt op je lippen te smeren kun je het verbrande gebied ook wat kalmeren. Je kunt dit ook doen door een zacht doekje in mager melk te dippen en dit 15 minuten tegen je lippen aan te houden. “Het vetgehalte van merk reinigt en hydrateert, maar het kan ook warmte vasthouden. Ga dus over op volle melk als de actieve fase van de verbranding verdwijnt en je lip begint te schilferen”, aldus dr. King.

Smeren met SPF

Het moge nu duidelijk zijn dat het belangrijk is om je lippen te beschermen tegen de zon. Dit kun je simpelweg doen door een lipbalm te gebruiken met een SPF. Daarnaast raadt King ook aan om de zon de mijden tijdens peak hours. Een goede lipbalm met SPF is gelukkig niet duur. Een aantal soorten die dermatologen aanraden is de Ultralip SPF30 van Ultrasun, de Sun Protect Caring Lip Balm van Nivea of de Lanolips Tinted SPF30 Balm van Perfect Nude.

Beauty
  • Refinery29
  • iStock