Deze 9 meest voorkomende symptomen kunnen wijzen op PCOS

Onder anderen Romee Strijd en Mascha Feoktistova leven met dit syndroom.

PCOS

Wat Romee Strijd en Mascha Feoktistova gemeen hebben? Naast hun goede looks leven ze beiden met het syndroom PCOS. De letters staan voor polycysteus ovariumsyndroom, wat letterlijk betekent dat er veel cysten of vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Deze verstoorde hormoonbalans kan tal van verschillende klachten geven. Wij leggen het je uit.

Wat is PCOS?

Om maar bij het begin te beginnen: wat is PCOS precies? PCOS is een verstoorde hormoonbalans die voorkomt bij vrouwen in de vruchtbare jaren (15 tot 44 jaar). Bij een normale menstruatie ontwikkelen zich in de eerste helft van de cyclus enkele follikels (vochtblaasjes) in de eierstokken. Daarvan groeit er meestal maar één zover door totdat deze knapt. Dat noemen we ook wel ovulatie of eisprong. Het eitje komt dan uit de follikel en wordt door de eileider opgevangen, waarna het naar de baarmoeder gaat.

Bij vrouwen die PCOS hebben, worden in de eierstokken meerdere kleine follikels gevormd. Door de verstoorde hormoonbalans komen deze vochtblaasjes moeilijk tot groei en vindt minder vaak of helemaal geen ovulatie plaats. De onderontwikkelde follikels die op de eierstokken blijven zitten, worden cysten genoemd. Doordat de eisprong uitblijft, worden vrouwen met PCOS minder vaak of helemaal niet ongesteld. Tevens betekent het ontbreken van een eisprong dat vrouwen met PCOS minder vruchtbaar zijn.

Naast de cysten op de eierstokken en de onregelmatige of uitblijvende menstruatie, kunnen vrouwen met PCOS ook een hoog testosterongehalte hebben, wat tot acne en veel lichaamshaar kan leiden. Heb je twee van deze drie eigenschappen van PCOS, dan kan het zijn dat je dit syndroom hebt.

Gevolgen van PCOS

Helaas heeft PCOS tal van vervelende gevolgen. Zo kan het zoals gezegd leiden tot overbeharing, acne en een verminderde vruchtbaarheid. Ook hebben vrouwen met PCOS een iets grotere kans op een miskraam en hebben zij een verhoogde kans om baarmoederkanker te krijgen. Daarnaast zorgen de hormoonschommelingen en uiterlijke kenmerken als lichaamshaar en acne ervoor dat vrouwen met PCOS vatbaarder zijn voor depressie en angststoornissen. Op de lange termijn, na de menopauze, lopen vrouwen met het syndroom een hoger risico op gezondheidsproblemen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Symptomen

Wij zetten de meestvoorkomende tekenen van PCOS voor je op een rijtje:

- Onregelmatige menstruatie of geen menstruatie: doordat er geen of minder vaak een eisprong plaatsvindt, word je niet of minder vaak ongesteld. Veel vrouwen met PCOS worden minder dan acht keer per jaar ongesteld.

- Veel bloedverlies tijdens menstruatie: het baarmoederslijmvlies bouwt zich voor een langere periode op, dus als je ongesteld wordt kan dit zwaarder zijn dan normaal.

- Veel lichaamshaar: meer dan 70 procent van de vrouwen met PCOS heeft veel haar op het gezicht en het lichaam, waaronder de rug, buik en rond de borsten. Deze overmatige haargroei wordt ook wel hirsutisme genoemd.

- Acne: door een hoog testosterongehalte kunnen vrouwen met PCOS last krijgen van acne. Dit komt doordat het testosteron de huid vettiger dan normaal kan maken, waardoor puistjes ontstaan op het gezicht, de borst en de rug.

- Gewichtstoename: zo’n 80 procent van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht of obesitas.

- Haaruitval en kaalheid: door een hoog gehalte aan mannelijke hormonen, kunnen vrouwen met PCOS te maken krijgen met haaruitval en kaalheid op de hoofdhuid.

- Donkere plekken: vrouwen met PCOS kunnen donkere plekken op de huid krijgen, zoals in de nek, in de lies en onder de borsten.

- Hoofdpijn: door de hormoonschommelingen kunnen vrouwen met PCOS last van hoofdpijn krijgen.

- Verminderde vruchtbaarheid: doordat er minder vaak dan normaal een eisprong optreedt, kan het lastiger zijn om zwanger te worden.

Onderzoek

Kun jij meerdere van bovenstaande symptomen afvinken? Dan kan het lonen om naar de huisarts te gaan. Deze zal je doorverwijzen naar de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis. Hier bestaat het onderzoek uit verschillende onderdelen. Ten eerste wordt je bloed onderzocht om na te gaan hoe hoog de waarden van het FSH, LH, testosteron, oestrogeen en progesteron zijn. Daarnaast wordt ook je bloeddruk gemeten.

Ten tweede vindt er een inwendig echoscopisch onderzoek plaats. Op deze manier wordt er gekeken of er cysten op je eierstokken zitten. Bij een normale cyclus zitten er zo’n drie tot acht eiblaasjes op de eierstokken, maar dit zijn er bij PCOS vaak (niet altijd) meer dan tien tot twaalf.

Behandeling

Helaas is er nog geen medicijn tegen PCOS. Wel zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Heb je (nog) geen kinderwens? Dan raden gynaecologen aan om de pil te slikken of een Mirena-spiraal te nemen. Door het progesteron in deze middelen blijft het baarmoederslijmvlies dun, waarmee je een verhoogd risico op baarmoederkanker voorkomt. Dit is ook op te lossen door eens in de drie tot vier maanden een bloeding op te wekken met een medicijn waar progesteron in zit.

Wil je wel zwanger worden, dan is anticonceptie uiteraard geen optie. Andere dingen die belangrijk zijn in de behandeling zijn gezonde voeding en voldoende beweging om het cholesterol- en insulinegehalte laag te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Lees HIER meer over de behandeling van PCOS.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock