Good to know: heb je een boosterprik nodig als je gevaccineerd bent én corona hebt gehad?

Dit is hoe het zit.

boosterprik

Het was een hot topic tijdens de persconferentie van afgelopen week: de boosterprik. Binnenkort kunnen zestigplussers als eerst de derde coronaprik halen, daarna kan iedereen 'm halen. Maarre, hoe zit het eigenlijk als je al volledig gevaccineerd bent en daarna tóch corona hebt gekregen? Geeft die coronabesmetting dan dezelfde ‘boost’ als een derde prik, of moet je toch nog een extra vaccinatie halen?

Coronabesmetting versus boosterprik

De derde coronavaccinatie, oftewel de boosterprik, is bedoeld voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn, maar waarbij de bescherming na verloop van tijd voor een deel afneemt. Je zou het kunnen zien als een soort oppepper van je bescherming. Maar wat als je na de eerste twee prikken tóch nog positief bent getest op corona?

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond zegt dat een besmetting in dat geval hetzelfde werkt als een boosterprik. In beide gevallen wordt je afweersysteem getraind, legt ze uit aan RTL Nieuws. Wanneer je besmet bent met het coronavirus maak je in één keer heel veel afweercellen en antistoffen aan tegen het virus. Hierdoor geef je jezelf die oppepper. Er is echter wel een belangrijk verschil: door de boosterprik word je niet ziek en bij een coronabesmetting is die kans wel aanwezig.

Antistoffen

80-plussers, kwetsbare groepen en daarna 60-plussers kunnen een boosterprik krijgen. Dit gebeurt uit voorzorg, omdat er volgens de Gezondheidsraad aanwijzingen zijn dat bij ouderen de bescherming van een volledige vaccinatie na verloop van tijd afneemt. Dat de hoeveelheid antistoffen na verloop van tijd daalt, is heel normaal. Van Egmond stelt dat je bloed een blok beton worden als je continu antistoffen zou aanmaken voor elk virus waarmee je ooit in aanraking bent gekomen. Komt je lichaam later opnieuw met virusdeeltjes in aanraking? Dan heeft het een geheugenrespons. Je kunt dan nog wel milde klachten van het virus krijgen, terwijl je afweersysteem op gang komt. Vervolgens krijg je weer een boos van antistoffen en afweercellen. Hetzelfde effect als de boosterprik geeft. Niet-gevaccineerden zijn na meerdere besmettingen op den duur ook beschermd tegen het virus, legt Van Egmond uit. Al is het risico om ernstig ziek te worden een stuk groter bij deze groep.

Boosterprik halen

Conclusie: kun je de uitnodiging voor een boosterprik overslaan als je volledig gevaccineerd bent én corona hebt gehad? Dat is uiteindelijk aan jezelf. De derde prik is niet verplicht en blijft een eigen keuze. Volgens Van Egmond kan de prik geen kwaad, omdat het je afweersystemen alleen maar sterker maakt. Wil je de prik toch halen? Dan moet er volgens de Rijksoverheid zes maanden zitten tussen de coronabesmetting en de boosterprik. Tussen je laatste coronavaccinatie en de boosterprik moet ook minimaal een half jaar zitten. Heb je ook de griepprik gehaald? Dan moet je twee weken wachten tot je de derde prik tegen het coronavirus kunt krijgen.

Misschien ook voor jou:
Dit is wat je wil weten over borstvoeding geven en coronavaccins
Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • BrunoPress