Good to know: zo moet je je autogordel dragen als je zwanger bent

Een dokter legt uit hoe je jezelf en je baby veilig houdt in de auto.

Als je zwanger bent, doe je er natuurlijk alles aan om je baby te beschermen. Je rookt niet, je tilt geen zware dingen en je eet geen rauw vlees. Maarre, wist je dat je veel zwangere vrouwen één ding massaal fout doen bij het autorijden? Zij dragen de autogordel namelijk verkeerd. Hoe het dan wél moet? Dat legt een spoedarts op TikTok je uit.

Autogordel

Begin dit jaar deelde dr. Katie een TikTok die binnen no-time viraal ging. Destijds was ze 34 weken zwanger, maar ze werkte nog steeds op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Daar behandelde ze een hoogzwangere patiënt die een auto-ongeluk had gehad. “Ik vroeg haar hoe ze haar autogordel droeg, waarop ze aangaf dat ze de onderste band recht over haar buik droeg”, vertelt dr. Katie op TikTok.

Toen drong het tot de spoedarts door dat niet iedereen weet wat de veiligste manier is om een autogordel te dragen als je zwanger bent. Daarop besloot dr. Katie te demonstreren hoe je de gordel wél moet dragen. En dat is eigenlijk heel simpel. Je draagt de onderste band onder je babybuik, terwijl het andere deel tussen je borsten rust. Ook raadt dr. Katie zwangere vrouwen aan om hun stoel wat naar achteren te schuiven als ze achter het stuur zitten. “Dit is bedoeld om de impact van de airbags – die jou en je zwangere buik raken als ze afgaan – te minimaliseren”, legt de spoedarts uit.

Belangrijke boodschap

Tot slot heeft Katie nog een belangrijke boodschap voor alle aanstaande moeders. “Als je een ongeluk krijgt, hoe klein dit ook is, moet je je verloskundige of arts raadplegen. Zelfs kleine ongelukken kunnen tot complicaties voor jou en je baby leiden”, drukt ze zwangere vrouwen op het hart.

@dr.katie.h

Safety first!! Share this with a pregnant person to raise awareness! #pregnancytips #caraccident #seatbeltcheck #cartiktok #pregnancyjourney #34weeks

♬ original sound – Dr Katie

Autozitje

Niet alleen wanneer je zwanger bent, maar ook wanneer je baby geboren is doe je er natuurlijk alles aan om je kind te beschermen. Een goed kinderzitje is dan ook onmisbaar in de auto. De gloednieuwe Cybex Anoris T i-Size is de creme de la creme onder de kinderzitjes, zo kunnen wij wel stellen. Het autozitje is naar voren gericht, zodat je via de achteruitkijkspiegel je kind in de gaten kunt houden en contact met hem of haar kunt maken. Tegelijkertijd hoef je niet bang te zijn dat het onveilig is voor je kind om voorwaarts gericht te zitten in de auto. De Cybex Anoris is namelijk het eerste kinderzitje ter wereld met een ingebouwde full body airbag. Deze airbag biedt zo'n vijftig procent (!) meer bescherming dan het gemiddelde voorwaarts gerichte kinderzitje met een harnassysteem, waar bij een frontale botsing het hoofd van het kind naar voren schiet. Om dat te voorkomen, vormt de airbag zich in een C-vorm voor het kind, en beschermt zo het kwetsbare hoofd en nek.

Last but not least: de Cybex Anoris is een investering die lang mee gaat. Kinderen van zo'n 15 maanden tot een jaar of zes passen in het kinderzitje. Het zitje is makkelijk aan te passen naarmate je kind groeit en is zelfs in drie verschillende posities te zetten, zodat kinderen ook lekker kunnen slapen. Ideaal!

Bron: Dingen voor Vrouwen, Cybex | Beeld: iStock | Video: TikTok

Laatste nieuws