Documentaire FULL CIRCLE komt met creatieve oplossingen om fashion duurzamer te maken

FULL CIRCLE brengt de eindeloze stroom van miljoenen afgedankte kledingstukken in beeld.

FULL CIRCLE

De ene modetrend volgt de ander in rap tempo op en voor we het weten puilt onze garderobe uit van nieuwe geshopte items. Om plaats te maken doneren we oudere kledingstukken en denken we goed bezig te zijn, maar niets is minder waar. Dat blijkt wel uit de gloednieuwe documentaire FULL CIRCLE over de overproductie en overconsumptie van miljoenen kledingstukken.

Overproductie, overconsumptie en textielafval

In with the new, out with the old is een gezegde dat veel modeliefhebbers ongetwijfeld kennen. Een nieuw seizoen betekent nieuwe modetrends: de winkels hangen vol met gloednieuwe items en elke week komt er nóg meer nieuws bij. Keer op keer hebben we het gevoel dat we al die nieuwe kledingstukken en accessoires ab-so-luut nodig hebben en pakken we onze betaalpas erbij. Om ruimte te maken voor al die nieuwe kleding, denken we een goede keuze te maken door oudere items te doneren.

De nieuwe documentaire FULL CIRCLE van filmmaker en oprichter van de MUMSTER MOVEMENT Chanel Trapman bewijst helaas dat dit niet helemaal het geval is. Het elke keer kopen van nieuwe kleren leidt namelijk tot overproductie, overconsumptie en uiteindelijk tot extreem veel textielafval. FULL CIRCLE weet de eindeloze stroom van miljoenen afgedankte kledingstukken en de desastreuse gevolgen daarvan perfect in beeld te brengen en draagt creatieve oplossingen aan om de vicieuze cirkel te doorbreken.

Kleding doneren

Grote kans dat jij er niet aan denkt wat er verder met je afgedankte kledingstukken gebeurt als je ze in een Sympany kledingcontainer hebt gegooid. En met jou heel veel anderen. De realiteit is dan ook dat Sympany wekelijks voor de taak staat om 500.000 kilo (!) textielafval te verwerken. Werknemers moeten deze miljoenen items stuk voor stuk met de hand sorteren.

Dat betekent niet gelijk dat het doneren van kleding per se slecht is en dat je dat niet meer zou moeten doen. De documentaire brengt in kaart hoe belangrijk het is dat je niet gedachteloos heel veel nieuwe kledingstukken koopt, die vervolgens niet of nauwelijks draagt en heel snel (denk: binnen een jaar) in goede staat wegdoet. Als je nog kledingstukken in je kast hebt hangen waar je écht niets meer mee kunt, is het doneren ervan absoluut een goede keuze. Dan kunnen bedrijven als Sympany proberen je kledingstuk te recyclen.

Oplossingen

"Wat gebeurt er als we in een maatschappij leven waarin we niet meer worden uitgenodigd om creatief te zijn, maar worden verleid om te blijven produceren en consumeren? Er ontstaat een wereld waarin overproductie en overconsumptie de norm zijn en niemand meer weet bij wie het probleem eindigt en de oplossing begint", klinkt het in de trailer van de documentaire. In de documentaire wordt de kijker met de neus op de feiten gedrukt en wordt hij ondergedompeld in de donkere wereld van textielafval, maar ook de oplossingen die ertegen bestaan.

Zo zien we bijvoorbeeld ontwerpers Leonie Vlaar, Andrea Garcia en Annalie van Doorn voorbijkomen, die in samenwerking met atelier Makers Unite en textielinzamelaar Sympany een kledingcollectie maken van gedoneerd textielafval. Dit textielafval is gedoneerd door Sympany en verschillende inspirerende consumenten, waaronder dichter Jesse Laport, creator Romy Bresseleers en Cosmopolitan fashion editor Fatou Thiam Dogo Fall Mawadior. Volgens Romy Bresseleers is het oneindig rouleren van kleding een oplossing tegen de overproductie en overconsumptie in de kledingindustrie. Zo stelt zij voor om jezelf uit te dagen een halfjaar niets (nieuws) te kopen.

Kledingcollectie

Benieuwd geworden naar de documentaire? Snappen we. FULL CIRCLE is een absolute must-see die je met je ogen op de feiten drukt, als je het ons vraagt! De documentaire gaat zondag 12 december om 15:00 uur online in première. Hier vind je alle informatie omtrent de documentaire en waar je deze kunt zien.

Naast een online première, vindt er ook een fysiek evenement plaats in Amsterdam. Tijdens dit event wordt ook de circulaire kledingcollectie, die bestaat uit 15 unieke kledingstukken, gelanceerd. Deze items zijn vanaf de online lancering op 12 december exclusief verkrijgbaar bij Lena's Library, een kledingbibliotheek in Amsterdam. Schrijf je je in voor de online première? Dan maak je kans om uitgenodigd te worden voor de offline première in de kledingbibliotheek én ben je een van de eersten die een kledingstuk uit de collectie kunnen lenen.

Fashion
  • FULL CIRCLE
  • FULL CIRCLE