Dit waren de highlights van Dutch Sustainable Fashion Week 

En enkele tips hoe je zelf zuiniger met je kleding om kunt gaan.

DSFW

Dutch Sustainable Fashion Week komt vandaag alweer tot een einde. Tijdens deze week vonden verscheidene events plaats om het bewustzijn rondom duurzame fashion te vergroten. Dit waren een aantal van de highlights, plus een aantal tips om zelf zuiniger met je kleding om te gaan.

De openingsshow 

Op donderdag 23 september vond de opening van DSFW plaats met een fashionshow en expositie door Maggie van Zwieten. En niet zomaar eentje. Het ging om een expositie met een digitale modeshow. Hiermee wilde de designer een statement maken tegen fast fashion en de problematische effecten daarvan op de wereld. Met haar virtuele mode wilde ze zich afzetten tegen massaproducties.

De Sustainable Fashion Calculator

Op dezelfde dag als de opening lanceerde DSFW de Sustainable Fashion Calculator. Met deze tool kun je achterhalen hoe duurzaam jouw modekeuzes op dit moment zijn, maar ook wat je zelf kunt doen om jouw wardrobe te verduurzamen. Wees niet bang voor een belerend toontje of een wijzend vingertje, want de inzichten die je opdoet zijn waardevol en de tips die je krijgt haalbaar.

TikTok-event

Het sociale mediumplatform TikTok speelde een grote rol tijdens DSFW. Hierop vonden verscheidene activiteiten plaats, zoals initiatieven die showden hoe je met baby steps een verschil kunt maken. Ook vond op 25 september in Amsterdam een fysiek TikTok-event plaats. Bezoekers konden tijdens dit evenement kleding repareren, ruilen of customizen onder begeleiding van TikTok-creators.

De tips

De gehele week deelde DSFW hoe jij je kleding langer mooi kunt houden (want wist je dat we een kledingstuk gemiddeld maar zeven keer dragen?). Die tips zijn gelukkig erg makkelijk op te volgen.

  • Haal kleding na het wassen meteen uit de wasmachine. Hierdoor zullen blousejes en overhemden minder snel kreuken, waardoor ze langer mooi blijven.
  • Heb je een vergeeld kledingstuk? Gooi het kledingstuk dan niet weg en grijp ook niet meteen naar chemische bleekmiddelen. Gebruik in plaats daarvan volle melk, een goed alternatief! Laat het desbetreffende kledingstuk een paar uur weken in de melk en spoel uit met lauw water.
  • Heb je net een wollen trui gewassen? Laat die dan niet hangend drogen. Op deze manier blijft het model langer behouden en heb je langer plezier van je trui.
  • Die ene broek een dag gedragen? Doe ‘m dan niet meteen in de wasmachine. Kleding hoef je namelijk echt niet na een keer dragen al te wassen. Hang die ene broek of trui een nachtje buiten en de volgende dag is-ie weer lekker fris.

Meer tips lezen? Bekijk die dan op de website van DSFW.

Fashion
  • DSFW
  • Hani Chladilová, DSFW