Kun je een gezonde relatie hebben als je partner een narcist is? 

En kun je gelukkig zijn in zo'n relatie?

partner narcist

Je kunt pas van iemand anders houden als je van jezelf houdt is een spreuk die regelrecht op een tegeltje kan. Maar als je partners liefde vooral naar zichzelf uitgaat, kan dat in een relatie erg eenzaam voelen. Daarom rijst bij ons de vraag: kun je een gezonde en zelfs gelukkige relatie hebben met een narcist?

Narcisme

De term narcist duikt de afgelopen jaren steeds vaker op en ondanks dat velen maar een geringe kennis van het begrip hebben, wordt het altijd in een negatieve context gebruikt. Truth is, dat velen van ons narcistische trekken hebben, en die zijn zelfs gezond. Het is immers belangrijk om jezelf te prioriteren en van jezelf te houden.

Een rasechte narcist – om het dan maar even zo te noemen – kom je niet snel tegen. Zo komt een narcistische persoonlijkheidsstoornis volgens verscheidene onderzoeken maar bij 1 procent van de mensen voor. Al zou dat percentage volgens andere internationale onderzoeken wel stijgen.

Kernmerken

Voordat je kunt achterhalen of een relatie met een narcist kan slagen, is het toch belangrijk om te weten hoe je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunt herkennen. Volgens psycholoog Elisabeth Shaw zou een persoon een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen hebben als vijf van de volgende criteria op diegene van toepassing zijn:

  • Diegene is erg vol van zichzelf en is extreem veel met zichzelf bezig;
  • Diegene heeft constant buitenproportionele bewondering nodig;
  • Diegene verwacht dat anderen hem of haar zien als superieur vanwege (vaak onbelangrijke) prestaties en talenten;
  • Diegene is egoïstisch en kan de gevoelens van een ander niet erkennen;
  • Diegene heeft fantasieën over diens eigen onbeperkte succes, macht en briljante plannen;
  • Diegene vindt dat hij of zij speciaal is en wil alleen maar omringd worden door andere ‘speciale’ mensen. Diegene kijkt neer op mensen die in zijn of haar ogen minderwaardig zijn;
  • Diegene heeft vaak het gevoel dat hij of zij op alles recht heeft en verwacht dat mensen naar zijn of haar pijpen dansen;
  • Diegene profiteert vaak van anderen om te krijgen wat hij of zij wil;
  • Diegene is vaak jaloers op anderen of is ervan overtuigd dat anderen jaloers zijn op hem of haar.

Een relatie met een narcist

Of het mogelijk is om een relatie te hebben met iemand die narcistisch is? Ja, dat is het. Is het mogelijk om een gelukkige relatie met diegene te hebben? Nee, dat is het niet. Hoe kun je ooit gelukkig zijn met iemand die alles altijd maar om zichzelf laat draaien? Wel is het mogelijk om een gelukkige relatie te hebben met iemand die narcistische trekken vertoont. Al is het belangrijk om wel met de volgende zaken rekening te houden:

  • Zorg dat je goed onderscheid kunt maken in gemeende acties en niet gemeende acties. Is iemand bijvoorbeeld zorgzaam omdat hij of zij écht voor jou wil zorgen, of is het een manier om iets klaar te spelen?
  • Denk niet dat je iemand kunt veranderen. Het is voor mensen met veel narcistische trekken bijna onmogelijk om andere inzichten te ontwikkelen. Ze vinden het daarom lastig om in te zien dat hun gedrag jou ongelukkig kan maken. Vraag jezelf daarom ook af of je dit wel wilt.
  • Personen met narcistische trekken willen altijd perfect overkomen. Dus ook de relatie waarin hij of zij zit moet perfect zijn. Diegene zal van jou verwachten dat jij je best doet om dat beeld in stand te houden.

Relaties met personen met narcistische trekken slagen door de persoon die wel een goed zelfbeeld heeft. Houd wel in je achterhoofd dat dit na verloop van tijd ook z’n tol op jouw zelfbeeld kan eisen en dat je vrienden en familie nodig kunt hebben om je zelfbeeld te behouden. Ook is het belangrijk dat je partner, zelfs als hij of zij moeite heeft met empathie tonen, wel goed kan reageren op jouw gevoelens en jouw feedback op de relatie.

Lifestyle
  • Body and Soul
  • Jakob Owens