Hoe je de perfecte capsulegarderobe kunt samenstellen

Enkele tips + welke items je het beste kun opnemen in je kerncollectie.

capsule wardrobe

De kerstboom zal in de meeste woonkamers deze week vervangen worden door planten. Out with the old, in with the new. Grote kans dat je dit credo ook toepast op je garderobe. Het nieuwe jaar zien we immers als het moment om er even met de bezem doorheen te gaan. En als je dan toch bezig bent, focus dan op items die je echt lang gaat en wilt dragen. Oftewel: stel de perfecte kerncollectie samen.

Tijdloze kleding

Je kast openen en 'niets hebben om te dragen', we all know that feeling. In sommige kleding heb je even geen zin of het past niet bij wat je die dag wilt uitdragen. Des te handiger is het om een capsule wardrobe samen te stellen. Het idee erachter ken je vast wel: een zorgvuldig samengestelde collectie van tijdloze kleding. Die uiteraard voor iedereen anders kan zijn, afhankelijk van je stijl. Maar zo'n kerncollectie samenstellen is nog best lastig. Wij loodsen je er vandaag doorheen.

Het nut

Een capsule wardrobe samenstellen is volgens designer Misha Nonoo een must. "Met een capsulegarderobe heb je nooit het gevoel dat je 'niets hebt om aan te trekken'. Het is geruststellend om te weten dat je alleen stukken bezit die gemakkelijk kunnen worden gecombineerd en er altijd chic uitzien", vertelt ze daarover aan InStyle. "Het is ook goed voor het milieu en voor je portemonnee om beter te kopen en langer te dragen."

Tip 1: doe items die je niet meer draagt weg

Het is goed om als eerst kritisch te kijken naar de kleding die je op dit moment bezit. Draag je iets niet? Overweeg dan om het te doneren aan het goede doel. "Mijn favoriete tip is om alle kledinghangers andersom in je kast op te hangen. Als iets na zes maanden nog steeds andersom hangt, is het waarschijnlijk tijd om er afscheid van te nemen."

Tip 2: kies neutrale kleuren

Het kan goed zijn dat je gek bent op kleuren. Niets mis mee, natuurlijk. Voor een capsulegarderobe werken te veel kleuren echter niet. Het probleem zit 'm erin dat je de items dan niet altijd met elkaar kunt combineren en het idee van een key collectie is dat je alle items makkelijk met elkaar – of met je seizoensfavorieten – kunt combineren. Maak het daarom niet te bont met kleuren, maar kies voor neutrale tinten zoals zwart, wit, navy en beige.

Tip 3: koop meerdere stukken van geliefde items

Dat een kerncollectie bestaat uit een select aantal items, betekent niet dat je van alles maar één stuk mag bezitten. Nonoo raadt aan om te investeren in bepaalde kledingstukken die je erg vaak aanhebt. "Wanneer je eenmaal door hebt wat jouw 'basics' zijn, kun je achterhalen wat je het vaakst draagt. Koop niet drie dezelfde broeken omdat je denkt dat je het vaak gaat dragen. Merk je na een tijdje dat je die ene witte blouse heel vaak draagt? Koop er dan nog eentje." Op deze manier voorkom je dat je geliefde en makkelijk te combineren item in de wasmand ligt wanneer je 'm nodig hebt.

Tip 4: denk in laagjes

Om het meeste uit je capsulegarderobe te halen, tipt Nonoo om in laagjes te denken. "Ik vind een turtleneck onder een Husband Shirt prachtig, en dan ingestopt in een chique minirok met een panty. Je combineert essentiële, veelzijdige stukken voor een chique look die comfortabel is op een koude dag. Laat de kousen en coltrui weg en je hebt een verzorgde look voor warm weer."

Welke items daarnaast goed thuispassen in je forever wardrobe? Wij delen wat inspiratie.

Witte button-down

Bepaalde kleding mag niet ontbreken in je kledingkast. Natuurlijk verschilt het per stijl welke items dat voor jou zijn, maar dit ene kledingstuk is volgens Nonoo een must voor elke vrouw: een witte button-down blouse. Ze noemt het 'de ultieme bouwsteen' voor een capsulegarderobe.

Turtleneck

De turtleneck is vaak verkrijgbaar als een nauwsluitende top of trui. Handig, want hierdoor is het perfect te combineren met andere kleding, zonder dat het er bulky uitziet.

Minirok

De minirok kan een beetje tricky zijn om te dragen als volwassene, maar als je kiest voor een chic silhouet zit je altijd goed. Denk aan een a-line of aan een wikkelminirok. Je kunt hiermee alle kanten op. Style het met een trui of shirt of maak het wat bonter met een gekleurde blazer of opvallende top.

Blazer

Nog zo'n kledingstuk dat enorm veelzijdig is: de blazer. Het kledingstuk staat bekend om zijn verfijnde karakter en kan elke outfit naar een hoger niveau tillen. Niet alleen geschikt voor een dag op kantoor, maar ook tijdens een cocktailavondje. Boven een kokerrok, een tailored pants of – heel simpel – gewoon boven een spijkerbroek.

Wit t-shirt

Een wit t-shirt is de perfecte partner in crime voor tig outfitcombinaties. De tee-and-jeans combinatie is wellicht de bekendste, maar het kledingstuk past ook boven een opvallende rok of onder een edgy blazer. Echt, je kunt er alle kanten mee op.

Een paar jeans

De skinny jeans, de wide leg jeans, straight leg jeans, de flared jeans, er zijn zoveel soorten spijkerbroeken. Welke je het liefste draagt is aan jou, maar een goede spijkerbroek mag niet ontbreken in je kast.

Hoe vaak moet je items uit je collectie vervangen?

Hoe vaak je de kleding in je kerncollectie onder de loep moet nemen, hangt heel erg van bepaalde factoren af. Hoe vaak je het draagt, bijvoorbeeld. Een basic shirt zal geen jaren meegaan, maar een jas van goede kwaliteit wel. Gooi iets overigens niet meteen weg als het er niet meer mooi uitziet, maar vraag je af of je het nog kunt repareren. Is dat niet het geval? Kijk dan waar je je kapotte kleding kunt inleveren zodat het recycled kan worden.

Fashion
  • InStyle
  • BrunoPress, Instagram