Tekenen dat een vriendschap op het werk toxic is geworden

Een office buddy hebben is fantastisch, maar dan moet die relatie natuurlijk wél gezond zijn.

Iemand om samen mee te lunchen, iemand om samen mee te sparren en iemand die ervoor zorgt dat de werkdag elke dag een feestje is. Het is fantastisch om een warme vriendschap op de werkvloer te hebben. Het ding met work wifes is echter dat het soms moeilijk is om de balans te bewaren tussen vrienden zijn en collega’s zijn. Deze tekenen kunnen er bijvoorbeeld op wijzen dat jullie vriendschap helemaal niet gezond is.

Grenzen bewaken

Wie een vriendschap op het werk ontwikkelt, kan zich op een gegeven moment op dun ijs bevinden. Het kan prachtig zijn, zo’n vriendschap, maar het kan ook lastig worden wanneer je het niet eens bent met een werkbeslissing van een vriendin – die in eerste instantie eigenlijk een collega is. Goede vriendinnen zullen elkaar altijd steunen, soms zelfs onvoorwaardelijk. Maar een vriendschap met een collega heeft grenzen nodig om professioneel te blijven. De volgende zaken zijn tekenen dat de werkvriendschap grenzen overschrijdt.

Je werkvriend verwacht dat je altijd diens kant kiest op het werk

“Vriendschappen vereisen een zekere mate van vriendjespolitiek”, weet Jessica Methot, een humanresourcesmanagement onderzoeker aan de Rutgers University. “Het kan de vriendschap schaden als het lijkt alsof je niet altijd achter die persoon staat.” Op de werkvloer ligt dat alleen wat gecompliceerder. Dan kun je niet de kant van je vriend(in) kiezen omwille van de vriendschap, maar dan moet je doen wat het beste is voor het werk. Heeft je werkvriend(in) hier geen begrip voor? Dan heb je te maken met een werkvriendschap die niet meer gezond is.

Je work wife heeft je vertrouwen geschaad

Een van de meest voorkomende redenen waarom een werkvriendschap strandt? Dat is volgens onderzoeker Patria Sias van de University of Arizona omdat het vertrouwen is geschaad. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand er met informatie vandoor gaat die je in vertrouwen en als vriendin hebt gedeeld. Een ‘werkvriendin’ die er met jouw pitch voor een belangrijk project vandoor gaat, bijvoorbeeld.

Je bent alleen bevriend met iemand omdat je bang bent voor de consequenties

Keep your friends close, but your enemies closer is een veelgehoord gezegde. Merk je dat je een bepaalde collega alleen als vriend aanhoudt, omdat je bang bent hoe diegene zich tegen je zal gedragen als jullie geen vrienden zijn? Dan is dat een teken van een ongezonde vriendschap.

Als je in zo’n situatie belandt, raadt psycholoog Tanisha Ranger zelfs aan om te overwegen of je op een bepaalde plek wilt blijven werken. “Als je denkt: ‘Deze persoon is toxic, maar hij/zij heeft overal een vinger in de pap’, en het voelt alsof je hier niets tegen kunt doen, dan heb je te maken met een systemisch probleem”, legt Ranger uit. “In dat geval is het tijd om na te denken over een andere baan.”

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws