Een blokhut in de tuin: niet alleen handig, maar ook heel gezellig

Lees ook

In steeds meer tuinen zie je tegenwoordig een blokhut staan. Wanneer je toe bent aan meer (opberg)ruimte in huis dan is een logische stap vaak verhuizen naar een grotere woning. Helaas laat de huidige woningmarkt dat niet toe en is het voor veel mensen lastig om een groter huis te kopen. We moeten dus op zoek naar andere oplossingen. Ben je gezegend met een mooie tuin dan kun je heel goed kiezen voor een blokhut in de tuin. En dat is zeker niet alleen heel praktisch (eindelijk kun je die spullen kwijt!), maar staat ook nog eens heel gezellig in je tuin. Bovendien kun je er nog meer mee dan je wellicht denkt. 

Extra opbergruimte

De voornaamste reden om te kiezen voor blokhutten in de tuin is de extra opbergruimte die je ermee creëert. Hoe groot je huis ook is, het lijkt wel alsof je hoe dan ook altijd opbergruimte tekortkomt. Zeker voor tuinspullen of buitenspeelgoed voor de kinderen lijkt er nooit een plekje vrij te zijn. Met een blokhut in de tuin heb je dat probleem niet meer. Je kunt er je grasmaaier, opblaasbadje, trampoline en je tuinmeubelen in kwijt. Heel erg praktisch, want zodra het mooi weer is zet je alles zo in één keer buiten. Je hoeft dus niet helemaal naar zolder om alles te pakken en vervolgens weer helemaal naar beneden te slepen. Heb je zin om in de tuin aan de slag te gaan, dan heb je al het tuingereedschap gelijk bij de hand. 

Gezellige ruimte voor zithoek

Blokhutten zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de grootte van je tuin kiest je natuurlijk het formaat. Als je de ruimte hebt dan kun je kiezen voor een blokhut met extra overkapping. Zo heb je direct een fijne plek om lekker in de schaduw te zitten tijdens een warme dag, of een beschutte plek bij een zomerse regenbui. Een vuurkorf ernaast en het is ook nog eens heerlijk en romantisch vertoeven in de winter. 

Plek voor je fietsen

Je fiets zet je het liefst binnen. Het is natuurlijk fijn dat je weet dat je fiets veilig binnen staat en niet zomaar kan worden meegenomen door anderen. Helaas gebeurt dat in een fietsland als Nederland maar al te vaak. Daarnaast is het zo dat wanneer je fiets droog staat, hij ook beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals een regenbui, die we in Nederland nogal eens hebben. Zo blijft je fiets langer mooi en kun je er langer van genieten. Heb je geen extra schuur of woon je in een benedenwoning bijvoorbeeld? Dan heb je vaak geen ruimte om je fiets droog te zetten en ben je genoodzaakt hem buiten te laten staan. Met een blokhut in de tuin kun je dat probleem gelukkig oplossen. Je kunt een blokhut namelijk ook prima als fietsenhok gebruiken. 

Duurzame opties

Wanneer je kiest voor een blokhut met plat dak, dan kun je daar ook heel eenvoudig een sedum dak van maken. Een sedum ken je misschien ook wel als een groen dak. Het voordeel van een sedum dak is dat het voor verkoeling zorgt, het water beter wordt opgenomen, het de biodiversiteit vergroot en het is ook nog eens isolerend. Heel veel voordelen dus. Naast dat een groen dak dus een hele fijne duurzame optie is, ziet het er ook nog eens heel gezellig uit. Als meer mensen kiezen voor een groen dak, dan vrolijkt dat het straatbeeld behoorlijk op. Wanneer je vanaf bovenaf op de daken kijkt van bijvoorbeeld een blokhut of schuur in de buurt dan zie je voornamelijk groen in plaats van een zwarte dakbedekking. Ziet er een stuk gezelliger uit! Overigens kan sedum ook op een schuin dak geplaatst worden, dit vraagt alleen vaak iets meer voorbereiding dan bij een plat dak. 

Mogelijkheid tot een extra kamer in de tuin

Een blokhut hoef je zeker alleen maar te gebruiken als opslagruimte. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze te gebruiken als een extra kamer. Veel mensen werken, ook nu er geen maatregelen meer zijn, nog steeds meer thuis en dus kan een extra werkkamer in de tuin heel welkom zijn.

Ook kun je er eventueel een logeer-of speelkamer van maken. Als je de blokhut wilt gebruiken als slaap- of werkkamer, houd er dan wel rekening mee dat je blokhut waarschijnlijk moet isoleren. Wanneer je dit niet doet, dan is het waarschijnlijk te warm of te koud binnen en kan er vocht intrekken.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook