Helpt een beeldschermbril met blauwe glazen? We hebben het antwoord

De speciale glazen zouden helpen tegen het computervisiesyndroom.

Tegenwoordig zijn we altijd omgeven door beeldschermen. Van je telefoon, je laptop, tablet tot zelfs de televisie. In eerste instantie is dat niet schadelijk, maar als je heel vaak achter een scherm zit kan dit wel problemen opleveren, zoals bij een kantoorbaan. Helpt een beeldschermbril in zo’n geval?

Computervisiesyndroom

Wanneer je ogen veel in contact komen met een beeldscherm, kan dit leiden tot computervisiesyndroom (CVS). Dat is een uniek type vermoeide ogen dat symptomen veroorzaakt zoals droge ogen, roodheid, hoofdpijn en wazig zicht. Om dit te voorkomen, worden er brillen gemaakt die blauw licht blokkeren. De speciale glazen zouden het potentieel schadelijke blauwe licht van het scherm tegenhouden. Toch is er nog veel onduidelijkheid over of dit echt effect heeft.

Blauw licht

Wat is blauw licht nou eigenlijk? Je kunt dat het beste omschrijven als een golflengte die van nature aanwezig is in licht, inclusief licht van de zon. Vergeleken met andere lichtsoorten heeft blauw licht een korte golflengte. Daardoor associëren artsen het met een groter risico op oogbeschadiging. Bij te veel blootstelling aan blauw licht liggen er daarnaast ook nog andere symptomen op de loer. Zo kan het invloed hebben op het circadine ritme, waardoor je moeilijk in slaap valt. Ook kan het de oogvermoeidheid verhogen.

Ogen rusten

Een beeldschermbril zou hiervoor een oplossing kunnen bieden. Verschillende onderzoeken tonen aan de speciale glazen je ogen rustiger maken en ervoor zorgen dat je minder last hebt van droge ogen. Alleen of het echt beschermt tegen CVS, is nog maar de vraag. Merk je dat je ogen sneller moe zijn? Dan kun je altijd proberen of een beeldschermbril verlichting biedt. Anders kun je ook proberen om ieder uur tien minuten niet naar het scherm te kijken. Praat met een collega of maak een kleine wandeling. Hierdoor rusten je ogen ook en zullen ze minder droog aanvoelen.

Bron: Healthline | Beeld: iStock

Laatste nieuws